Bøger / faglitteratur

Islændingesagaernes verden


Beskrivelse


Introduktion til sagalitteraturen og dens tid i Island i 1200-tallet. Forfatteren gør rede for forskellene i Islands sagalitteratur, genrebestemmer de forskellige typer og placerer sagaerne som verdenslitteratur set i sammenhæng med andre litterære strømninger i middelalderens Europa fra omkring 1200-tallet og frem.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2017

af

af

Kent Skov

d. 18. sep. 2017

Eminent introduktion til sagalitteraturen og dens tid i Island i 1200-tallet. Oplagt til undervisningsbrug og for interesserede i sagalitteraturen.

Anette Lassen, lektor og forsker i norrøn litteratur ved KU, står bag denne introduktion til sagalitteraturen. AL gør først rede for forskellene i Islands sagalitteratur og genrebestemmer de forskellige typer. I lige så høj grad placerer hun sagaerne som verdenslitteratur og ser den i sammenhæng med de andre litterære strømninger i middelalderens Europa fra omkring 1200-tallet og frem. Sagaerne er svære at datere enkeltvis, men blev skrevet indenfor ca. 150 år. AL beskriver desuden sagaerne betydning for den senere islandske litteratur og stærke tradition for læsning. Et hovedafsnit i bogen omhandler islændingesagaernes beskrivelse af deres samtid og det islandske samfund.

Den er en kompetent og læseværdig gennemgang AL giver i sin bog. Ganske klar og direkte i sin fremstilling af stoffet og derfor en fornøjelse at læse. Et fint stykke formidling, der krydser grænsen mellem litteratur og samfund i Island på sagernes tid.

Bogen knytter an til udgivelsen af alle islandske sagaer i fem bind fra 2014 Islændingesagaerne. Under udgivelse er Oldtidssagaerne som led i den ambitiøse satsning på nyoversættelsen af hele sagalitteraturen. En anden udgivelse om sagaerne er undervisningsbogen Saga af Pernille BjerrumIslændingesagaerne. Bind 1 : Skjalde, Grønland, VinlandOldtidssagaerne. Bind 1 : Vølsungernes saga. Ragnar Lodbrogs saga. Ragnar Lodbrogs dødssang. Totten om Ragnars sønnerSagaBogen knytter an til udgivelsen af alle islandske sagaer i fem bind fra 2014 Islændingesagaerne. Under udgivelse er Oldtidssagaerne som led i den ambitiøse satsning på nyoversættelsen af hele sagalitteraturen. En anden udgivelse om sagaerne er undervisningsbogen Saga af Pernille BjerrumBogen knytter an til udgivelsen af alle islandske sagaer i fem bind fra 2014 Islændingesagaerne. Under udgivelse er Oldtidssagaerne som led i den ambitiøse satsning på nyoversættelsen af hele sagalitteraturen. En anden udgivelse om sagaerne er undervisningsbogen af Pernille Bjerrum.


litteratursiden.dk

d. 5. feb. 2018

af

af

Erling Lykke

d. 5. feb. 2018

Gyldendals 6 binds udgave er pragtfuld læsning og vil pryde enhver reol. Den berømte islandske håndskriftindsamler Arne Magnusson (1663 – 1730) havde en skriver ansat ved navn Jón Ólafsson, som engan...


Politiken

d. 16. sep. 2017

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 16. sep. 2017


Religion

2018, nr. 1

af

af

Finn Stefánsson

2018, nr. 1


Dansk kirketidende

Årg. 169, nr. 11 (2017)

af

af

Johnny Finnssøn Lindholm

Årg. 169, nr. 11 (2017)


Nordica

Bd. 34 (2017)

af

af

Lise Præstgaard Andersen

Bd. 34 (2017)