Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Ispigen og andre fortællinger


Beskrivelse


Korte fortællinger. De starter alle på det realistiske plan for hurtigt at tage en drejning til det sære og gådefulde. Nogle er grumme, groteske, andre humoristiske, andre livsbekræftende.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 1998

af

af

Else Lerche

d. 18. mar. 1998

Forfatteren modtog den 19. marts Edvard Pedersens biblioteksfonds forfatterpris. At han er en forfatter i særlig klasse vidner også denne samling af 15 små historier om. Lille af omfang, men vægtig i indhold. De sælsomme historier tryllebandt mig, foruroligede mig og opvakte længst glemte følelser fra min barndom. Forfatterens evne og mod til at levendegøre børns stærke følelser og indre liv vil sætte tanker igang hos læseren. Den vil fascinere og indimellem ryste børn fra 8-9 år og åbne voksnes øjne for barnets følelser. Der er så meget at forundres over, at spørge om, at den bør læses højt, men den kan selvlæses fra 10 år. De 15 historier har ikke fælles tema, nogle er grumme, groteske, andre humoristiske, andre livsbekræftende. Hovedpersonerne er ofte anderledes, en del er ensomme isolerede piger. Alle historier starter på det realistiske plan for hurtigt at tage en drejning til det sære og gådefulde og så en uventet slutning, men ikke altid en løsning. Man må selv tolke, bruge sin fantasi. Historierne er stramt komponeret, skrevet i et flot, præcist sprog, udfordrende ved at bruge usædvanlige billeder og almindelige talemåder med en uventet drejning. Forsiden, en gådefuld collage, giver lyst til at kende indholdet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. mar. 1998

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 18. mar. 1998

Paradoksalt nok har Bent Hallers bøger forandret sig voldsomt formmæssigt, mens de indholdsmæssigt kredser om samme motiver. Motivisk er så forskellige bøger som Katamaranen og Mig littel ponni nært beslægtede, mens der i formen er magien og verden til forskel. Siden Man smider da ikke børn i skraldespanden har Bent Haller udvidet og udforsket den litterære genre der hedder magisk realisme, med et foreløbigt højdepunkt i den forunderligt smukke Neondrengens profeti. Ispigen og andre fortællinger er en bog i denne genre. 15 kortnoveller over 87 sider, groteske, gådefulde, sære, der tager handlinger for pålydende, som når to veninder fryser en tredje lille pige ude, så bliver hun til is og smelter, for det sker jo midt om sommeren. Eller den grimme pige, der drukner sig og genopstår som verdens største perle i en musling, fordi hun var så smuk indvendig. Novellerne indeholder, i en sproglig sprælsk form, forunderlige forvandlinger og særegne skæbner, der har udspring i realismen, men glider over i magien. Påfaldende mange af forvandlingerne går ud over uskyldssymbolet par exellence, små søde piger, ensomme og forladte. Indimellem er udgangspunktet humoristisk, ofte foruroligende, tenderende det uhyggelige. Det er noveller, åbne for fortolkninger, som henvender sig til overbygningselever, især i forbindelse med arbejdet med novelleformen.


Politiken

d. 19. mar. 1998

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 19. mar. 1998


Jyllands-posten

d. 18. juli 1998

af

af

Marianne Gade

d. 18. juli 1998


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 115, nr. 28/29 (1998)


Børn & bøger

Årg. 51, nr. 3 (1998)

af

af

Tove Hostrup Pedersen

Årg. 51, nr. 3 (1998)


Berlingske tidende

d. 17. mar. 1998

af

af

Jens Andersen

d. 17. mar. 1998