Bøger / skønlitteratur / billedværker

J.P. Jacobsen, Thisted


Beskrivelse


En digtsuite og et lyrisk portræt af J.P. Jacobsen og hans liv og tid. Asger Schnack lægger i en tæt identifikation stemme til Jacobsen. Digtenes stemning og tolkning korresponderer fint med Lars Gundersens farvefotografier fra byen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2009

af

af

Jens Hjøllund

d. 9. nov. 2009

Forfatterportræt i lyrisk form der mest henvender sig til læsere der i forvejen er fortrolige med J.P. Jacobsens forfatterskab og dets temaer.

Personen, stedet og tiden er vigtige elementer i Asger Schnacks digtsuite og lyriske portræt af J.P. Jacobsen og hans liv og tid. Digteren lægger i en tæt identifikation stemme til Jacobsen, men det indfølende holdes hele vejen igennem på plads af respekten for de biografiske kendsgerninger: Barndommen, ungdommens interesse for biologi og moderne naturvidenskab, ("jeg ville være/ på de nye tiders side-"), tuberkulosen der sender ham tilbage til Thisted, mødet med Herman Bang. AS' smukke digte indfanger præcist og med mange nuancer spaltningen i forfatterskabet mellem naturalismens "program" og respekten for kendsgerningerne på den ene side, og på den anden side drømmeren, stilkunstneren med den forfinede sans for sprogets mest subtile og flygtige stemninger og sansninger. Digtets stemning og tolkning korresponderer fint med Lars Gundersens farvefotografier, der dels sætter fokus på de spor Jacobsen har efterladt i Thisted, dels dokumenterer livet i byen en tilfældig dag i efteråret 2008.

De lyriske forfatterportrætter har Asger Schnack og Lars Gundersen tidligere samarbejdet om i to bind Stemmer og sten med udgangspunkt i henholdsvis Assistens Kirkegård og Vestre Kirkegård.

Asger Schnacks lyrisk meddigtende portrætdigt bygger på solid kendskab til både mennesket og digteren J.P. Jacobsen.


Politiken

d. 19. nov. 2009

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 19. nov. 2009


Weekendavisen

d. 26. feb. 2010

af

af

Lars Bukdahl

d. 26. feb. 2010