Bøger / faglitteratur til børn

Japanske samuraier


Beskrivelse


Om Japan og den japanske krigerkastes livsvilkår fra ca. 1100-1900 belyst gennem emnerne: våben, rustninger, kamikaze, kunst, religion, samuraikvinder samt om samuraier i dag.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 18. dec. 2018

Historiens højdepunkter er en serie, som tager sit udgangspunkt i en historisk periode. Her er stedet Japan, perioden fra ca. 1100 til 1900 og begivenhederne er belyst gennem datidens japanskekrigerkaste, samuraierne. På 13 dobbeltsider behandles emner som våben og rustninger, kamikaze, kunst, samurai kvinder, samuraier i dag. Hvert opslag er bygget op om en stor, farvelagt tegning, somtil dels støtter den sparsomme, opremsende tekst. Opslaget indeholder også en ramme med en eller anden specifik oplysning, illustreret med et fotografi eller en tegning. Sidst er en tidstavle fra794 e.kr. til 1876 vedr. Japan og en, som sammenholder begivenheder i Afrika, Asien, Amerika og Europa fra ca. år 1000 til 1870. Teksten er vanskelig - ikke kun p.g.a. de japanske betegnelser, menogså m.h.t. ordvalg og sætningsopbygning. Bogen giver et indtryk af datidens Japan og samuraiernes livsvilkår og som sådan udfylder den et hul i skolebibliotekets samlinger til elever fra ca. 12år, men på migvirker stoffet uoverskueligt og tilsvarende vanskeligt at anvende i en undervisningssammenhæng.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

En kortfattet tekst ledsaget af mange illustrationer fortæller de japanske samuraiers historie. Bogen beskriver samfundsstrukturen, krigertraditionen, religionen og kulturen og dragerparalleller til nutidens Japan. Bogen lider af de samme svagheder som mange andre bøger af samme type. Overfladisk set en indbydende og let tilgængelig bog, men teksten er sine steder så opremsendeog kortfattet og med så mange spredte oplysninger, at den bliver svær at forstå. Desværre er langt hovedparten af de mange farveillustratio-ner ikke samtidige men nutidige tegninger udenkunstnerisk originalitet, som dog i rimelig grad anskueliggør teksten. Der findes ingen fagbøger om samuraier for børn, og denne vil kunne bruges som en appetitvækker om et spændende emne, som isærvil tiltale drenge fra ca. 10 år.Informationer og udgaver