Bøger / skønlitteratur / roman

Jeg tog ned til bror


Beskrivelse


Jana vokser op på en gård i Nordsverige med en utilregnelig og afstumpet hustyran af en far. Nu er Jana voksen og vender tilbage til sin hjemegn, og hun har masser af indre dæmoner med.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2020

af

af

Lone Krøgh

d. 23. apr. 2020

Intenst portræt af en svensk kvinde og hendes familie. Det er en udsædvanlig voldsom og speciel roman, som gør stort indtryk, og som man ikke glemmer lige med det samme. For læsere af god nordisk samtidslitteratur.

Jana og hendes tvillingebror vokser op i 1990'erne på en lille gård i Nordsverige. Deres far er en utilregnelig og afstumpet hustyran, og mens han tæsker og mishandler alt og alle, søger moderen tilflugt i skriftsteder. Som teenagere gør Jana og broderen oprør og det med fatale følger. Nu er Jana voksen og vender tilbage til sin hjemegn. Forældrene er væk, broderen forsumper, og Jana indleder et stormfuldt forhold til en af områdets originaler. Der florerer mange rygter om Janas familie, og Jana prøver at holde sig oppe, samtidig med at hun kæmper med sin egne dæmoner.

Usædvanlig stærk debutroman, hvor der insisterende og stykkevis og delt bliver fortalt om en kuldslået opvækst med fortræd og elendighed. Kun gradvis forstår læseren, hvad der egentlig er overgået Jana, og man kan næppe tro det. Jana nærmest messer sin historie med alternative staveformer, ingen kommaer og ingen egennavne med stort, og kombinationen af stof og skrivestil er overrumplende stilsikker og velfungerende.

Karin Smirnoff står på skuldrene af store nordiske forfattere som Britt Karin Larsen, Sofi Oksanen og Herbjørg Wassmo.


litteratursiden.dk

d. 23. juni 2020

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 23. juni 2020

Barsk og voldsom debut om en dysfunktionel families liv i Nordsverige, fortalt med ømhed og humor. Første del af trilogi og en af årets helt store læseoplevelser. Jana er midt i 30’erne, da hun beslut...


Jyllands-posten

d. 7. juni 2020

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 7. juni 2020


Berlingske tidende

d. 25. maj 2020

af

af

Aminata Amanda Corr

d. 25. maj 2020


Politiken

d. 23. maj 2020

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 23. maj 2020


Information

d. 21. aug. 2020

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 21. aug. 2020


Weekendavisen

d. 8. jan. 2021

af

af

Klaus Rothstein

d. 8. jan. 2021