Bøger / faglitteratur til børn

Jenteloven : feministisk førstehjælp


Beskrivelse


Ud fra egne erfaringer fra teenageårene opstiller forfatterne Jenteloven, som består af 11 paragraffer der fungerer som en overlevelsesguide til unge piger der oplever chikane og diskrimination i hverdagen og som vil bryde ud af samfundets kønsroller.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. nov. 2018

af

af

Louise Urban Andersen

d. 16. nov. 2018

Overlevelsesguide, der går imod sexisme og kønsdiskriminering. Bogen kan læses af 13-16-årige.

De to forfattere er kendte i deres hjemland Norge. Sofie Frøysaa er komiker, mens Ulrikke Falch er kendt (også i Danmark) for rollen som Vilde i serien "Skam". Bogens titel spiller på Janteloven i kombination med det norske ord for pige: Jente. Bogens formål er at bevidstgøre unge piger om, hvornår de oplever uretfærdigheder i forhold til ligestilling, så de er i stand til at reagere og ikke blot tænke, at det er sådan her, det bør være. Bogen søger ydermere at gøre op med de kasser, som samfundet har til henholdsvis piger og drenge. Gennem bogen har forfatterne brugt eksempler fra deres egne teenageliv, der rummede depression og spiseforstyrrelse. Forfatterne har udarbejdet en Jentelov med 11 paragraffer, der bygger på en hverdagsaktivisme.

Bogen byder på meget mere end sit lyserøde og guldfarvede ydre. Den gør på sin vis ondt at læse, fordi beretningerne fra Sofie og Ulrikke i deres teenageår ikke er enestående. Alt for mange unge piger lever med komplekser og er dikteret til at indordne sig under samfundets (usagte) kønsmæssige normer. Det forsøger forfatterne at gøre op med, og de gør det godt.

Om samme emne er næsten samtidig udgivet Aldrig kun til pynt - et søstermanifest, der ligesom nærværende bog er et opråb til unge piger og kvinder om at være mere bevidst om at sige fra overfor kvindenedgørelse.


Berlingske tidende

d. 26. okt. 2018

af

af

Katherine Diez

d. 26. okt. 2018


Information

d. 2. nov. 2018

af

af

Anna Cornelia Ploug

d. 2. nov. 2018