Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Jernalderen


Beskrivelse


Om Grauballemanden, jern, krige, husdyr, landsbyen, skatte af guld og sølv, lov og straf samt skibe. Stikordsregister. Farvefotos og -tegninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Else Kristensen (skole)

d. 3. mar. 2000

Med denne bog om jernalderen er beskrivelsen af de første danskere i letlæsningsserien De små fagbøger komplet. Forfatteren er som til sten og bronze Inger Byrialsen, der har valgt tilsvarende opbygning og udseende til dette hefte som til de to forgængere. Hun lægger ud med at fortælle den spændende historie om Grauballemanden og går videre med et afsnit om ting/redskaber, der fortæller historie. Der er et afsnit om stammer og stammekrige og nogle om det nye metal og dets anvendelse. Der berettes om landsbyen, om nye og gamle husdyr og om det daglige arbejde ude og inde til forskellige årstider. Også Nydambåden og Dejbjergvognene bliver beskrevet i et afsnit om, hvordan man kom fra sted til sted. Sidst et opslag om guldhornene og et om lov og ret på den tid. Fotos og akvareller har samme høje standard som i de tidligere udgivelser. Der er kun stavelsesdeling, når det drejer sig om sammensatte ord, så selv om teksten er enkel henvender bogen sig ikke til de svageste læsere. Selvlæsning fra 3. klasse. Der er udkommet en kopimappe med opgaver til De små fagbøger, men til de nyeste udgivelser vil man kunne finde opgaverne på forlagets internetadresse.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 3. mar. 2000

I den alsidige serie De små fagbøger er Inger Byrjalsen nu nået til jernalderen. Hendes nye bog svarer i layout og udstyr til tidligere bøger om historiske perioder, senest Middelalderen (99/23). Med fundet af Grauballemanden som udgangspunkt beskriver hun i 13 korte kapitler skik og brug i jernalderen. Udvinding og forarbejdning af jernet og livet i landsbyen. Der er gode beskrivelser af jernalderhusenes indretning og af arbejdet hjemme og i marken. Der er lidt om transport til lands og til vands, lidt om berømte jernalderskatte, lidt om lov og ret i jernalderen og til sidst lidt om overgangen til vikingetiden. Et stikordsregister og en lille annoteret litteraturliste afslutter bogen. Den korte, informationsrige tekst er sat i to spalter og inddelt i små afsnit med korte sætninger. En del lange ord er forsynet med delestreger. Christian Würgler Hansen har illustreret med akvareller, der fint supplerer og uddyber teksten. Herudover er der udmærkede farvefotos af jernalderfund. En indbydende bog, der giver en god introduktion til jernalderen for børn fra 8 år.


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 21 (2000)

af

af

Kaare Øster

Årg. 117, nr. 21 (2000)