Bøger / skønlitteratur / roman

Jihad Jane


Beskrivelse


Jamilla og Ameena er to almindelige engelske skoleveninder med pakistanske rødder. Deres tro fylder dog stadigt mere, og de lader sig rekruttere til jihad og Islamisk Stat i Syrien. Men tilværelsen som Jihad Janes er livsfarlig og sætter troen på prøve.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juni 2018

af

af

Helle Winther Olsen

d. 14. juni 2018

To engelske skoleveninder med pakistanske rødder lader sig rekruttere til jihad og Islamisk Stat, overbeviste om at de med deres stærke tro kan gøre nytte. Men tilværelsen som Jihad Janes udfordrer livet i ekstrem grad. For alle der ønsker baggrundsviden for at forstå menneskeskæbner bag religiøs ekstremisme.

De to skolekammeraters baggrunde er ret forskellige: Jamilla er dygtig i skolen, smuk, kommer fra et stærkt religiøst hjem og praktiserer sin tro. Ameena er mere vild og flabet og bor sammen med sin vestligt orienterede og ikke særligt troende mor. Kriser i deres teenageliv bringer de to piger sammen - også i troen, som hos Ameena snart udvikles til en militant udgave af Islam og et ønske om at blive jihad-brud. Som 17-årlige rekrutteres de over internettet, får hjælp til rejsen og ender midt i krigszonen tæt på Raqqa. Et skæbnesvanger og livsfarligt valg har ført dem til en både fysisk og menneskelig ruinhob. Forfatteren er indisk, bosiddende i Danmark.

Man skal være en sten for ikke at blive berørt og rystet af disse to unge kvindeskæbner og deres livsfarlige rejse. Drømme om at gøre en forskel, at gøre troen praktisk meningsfuld bringer dem til en hæslig krigszone, et undertrykkende og voldeligt kvinde- og i det hele taget menneskesyn samt forældede tankegange. De tvivler aldrig på deres tro, men måden at forvalte den på bringer tvivlen frem.

To søstre skildrer i dokumentarform samme emne, men fra familiens side.


Kristeligt dagblad

d. 1. sep. 2018

af

af

Kristine Kabel

d. 1. sep. 2018