Bøger / skønlitteratur / roman

Jørgen Stein


Beskrivelse


Den første verdenskrigs udbrud opløser de idealer og værdier, som har præget Jørgen Steins opvækst, og han formår aldrig at blive fortrolig med den nye tid.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. nov. 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 20. nov. 2014

Jørgen Stein tilhører den "årgang, der måtte snuble i starten", da 1. verdenskrigs brutalitet opløste de borgerlige værdier. Et af hovedværkerne i dansk litteratur til læsere af store klassikere.

Jacob Paludans (1896-1975) samtids-og udviklingsroman er et tidsbillede fra før og efter 1. verdenskrig. Romanen starter i 1914, den dag den østrig-ungarske tronfølger blev myrdet, og fortsætter til 1933. Amtmandens søn fra Havnstrup (Thisted), den vankelmodige Jørgen, forlader modvilligt det trygge borgerhjem for at læse på Latinskolen i Aalborg. Her møder han den nye tid og dens ideologier, mens krigen er som bølgeskvulp i baggrunden og gullaschbaroner har kronede dage. Han forelsker sig og svigter, og ender langt fra de ambitioner amtmanden havde for sin søn.

Romanen var i sin tid gymnasiasternes "bibel" da Paludan så godt beskrev de unges weltschmerz, binding til traditioner og klasse, samt uforløst hunger. Det er den næppe mere. Nu kan den med lyst læses at et ældre publikum for sit gribende tidsbillede og personkarakteristikker, samt sin vittige ironi over borgerskabets dyder og sæder, som stod for fald. Blændende godt skrevet generationsroman.

Seneste udgave af de oprindelige 2 bind: "Torden i Syd" og "Under regnbuen" er fra 1996. Denne nyudgave er i nutidigt sprog. Hærværk (Ved Torben Jelsbak) er også en af tidens intense udtryk for krigs- og efterkrigsgenerationens desillusion.


litteratursiden.dk

d. 16. feb. 2015

af

af

Beth Høst

d. 16. feb. 2015

En af Danmarks store litterære klassikere giver et både detaljeret og lærerigt billede af borgerskabet i tiden før, under og efter 1. Verdenskrig med den unge Jørgen Stein i centrum. Det er jo kun omk...