Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Johannes V. Jensen : portræt af forfatteren og forfatterskabet


Beskrivelse


Om Johannes V. Jensens (1873-1950) liv og forfatterskab.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 2008

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 16. juni 2008

5. bind i serien En kanonforfatter, der præsenterer 14 kanonforfattere. Bogen kan man anvende til lærerforberedelse samt som undervisningsbog fra 9. klasse og gymnasiet. Den behøver ikke læses kronologisk, idet man med fordel kan anvende afsnit og tilpasse det undervisningens sammenhæng.

Bogen ligner de foregående bind i layout. Efter en kort indledning følger fire afsnit, der giver en præsentation af J.V.J. som person samt hans forfatterskab. Bogen giver et nuanceret billede af privatpersonen sat overfor hans digtning. Bogen skildrer således konflikten mellem individ og omverden, en fremmedgjorthed, der prægede forfatterens liv. Hvordan senere digterkollegaer har fundet inspiration i J.V.J.'s fremstillingsmåder, finder man ligeledes. Bagerst er henvisninger, sat kronologisk, til forfatterskabet samt til anden relevant litteratur. Bogens præsentation af J.V.J. sker i en vekselvirkning mellem ord (korte uddrag af såvel lyrik som prosa) og billeder. Bogens illustrationer, som omfatter fotos fra forfatterens liv og rejser sat sammen med illustrationer af hans værker, er nøje afstemt bogens indhold.

Tidligere er udkommet bind om Ludvig Holberg, Tom Kristensen, Peter Seeberg samt Adam Oehlenschläger.

Bogen vil jeg primært foretrække at anvende til lærerens forberedelse kombineret med uddrag fra bogen. Det er en udmærket og inspirerende bog, men det kræver sammenstillinger med moderne tekster, for at vi kan nå målgruppen.


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 27 (2008)

af

af

Heidi Friborg Christophersen

Årg. 125, nr. 27 (2008)