Bøger / skønlitteratur / roman

Johns saga


Beskrivelse


75-årige John ser tilbage over et liv med konen Vera og tre børn. Den ene søn afbrød kontakten for mange år siden. Da Vera går bort, sætter John sig for at finde sønnen.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. maj 2018

af

af

Sanne Caft

d. 2. maj 2018

Lille roman med stort vingefang om livets afslutning, betydningen af familie og en stille refleksion over konsekvenserne af de valg man træffer. Til læsere af dansk nutidslitteratur og biografier.

Romanen er et kontemplativt tilbageblik over et langt liv med de til- og fravalg, der definerer alle liv, selv de mest stille. John er godt nok opkaldt efter John Wayne, og selv om hans liv ved første øjekast kan virke begivenhedsløst, så viser der sig i tilbageblik mange rystelser i hans udefra set stille liv. Han har arbejdet som gørtler, har været bosiddende i Bellahøj, gift med Vera og har med hende tre børn, hvoraf den ene er stukket af og ikke er i kontakt. Sønnens fravalg af forældrene viser sig at have grundrystende årsager, hvilket John opdager, da han tager mod til sig og går på jagt efter sin forsvundne søn.

Sproget er stille og dog præcist. Observationer og betragtninger skarpe. Persontegningen troværdig og dyb. Forfatteren skildrer et "almindeligt" liv, så det fremlæses værende alt andet end det. Indre liv frem for ydre drama. Den stille tone passer fint til den enkle forside med en brun stok på hvid baggrund.

Den tilsyneladende enkelthed bringer mindelser om Helle Helle, mens tidsepoken og miljøet i arbejderklassen bringer mindelser om Anne B. Ragede.


litteratursiden.dk

d. 11. juli 2018

af

af

Øjvind Fritjof Arnfred

d. 11. juli 2018

En gribende saga-roman om kærligheden, alderdommen og smerten med en bismag af Gammel Dansk og Hallgrimúr Helgasson. John har det ikke nemt i Torben Munksgaards nyeste roman. Han er 75 år, men allere...


Kristeligt dagblad

d. 18. juni 2018

af

af

Bo Hakon Jørgensen (f. 1946)

d. 18. juni 2018


Politiken

d. 29. maj 2018

af

af

Søren Vinterberg

d. 29. maj 2018


Jyllands-posten

d. 15. juli 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 15. juli 2018


Berlingske tidende

d. 2. juni 2018

af

af

Søren Kassebeer

d. 2. juni 2018


Weekendavisen

d. 10. aug. 2018

af

af

Lars Bukdahl

d. 10. aug. 2018