Bøger / faglitteratur / biografier

Johs : om sabotøren Johannes Stefan Jørgensen der gik fra BOPA til Holger Danske og tog med alle midler kampen op mod tyskerne


Beskrivelse


Udgivelse af Frihedsmuseets Venners Forlag indeholdende årsskrifter for Firhedsmuseet, Frihedsmuseets Venner, Frihedsmuseets Venners Fond, Frihedsmuseets Venners Forlag, Frølsevlejrens Museum, Frøslevlejrens Venner, Alex Bindeballes Fond og Horserødlejren Museums Venner.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. feb. 2016

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 5. feb. 2016

Interessant biografisk og dokumentarisk portræt af den danske sabotør Johannes Stefan Jørgensen, kendt som "Johs", der som aktiv i modstandsgrupperne BOPA og Holger Danske modigt kæmper mod de tyske nazister under besættelsen 1940-45. For alle der interesserer sig for 2. verdenskrig.

"Vi vidste, at hvis vi ikke vandt, var livet ikke værd at leve, hverken for os eller for vores modstandere. Vi er ikke født som helte og ønsker ikke at være det." Sådan skriver modstandsmanden Johs bl.a. i 1945. Bogens forfatter Steffen Bülow fortæller om livet for Johannes Stefan Jørgensen (1921-1973). Faderen, der også hed Stefan Jørgensen, blev i 1944 likvideret i et såkaldt "clearingmord", der var tyskernes svar på modstandsbevægelsens sabotage. Bogen fortæller om sabotageaktioner og om de stikkerlikvideringer Johs deltager i. Overskrifter er fx: "BOPA", "Fra BOPA til Holger Danske", "stikkerlikvideringer" og "Aktion mod HIPO". Efter en sabotageaktion bliver Johs skudt, og han får amputeret det ene ben på det tyske krigslazaret på Nyelandsvej. Johs bliver efter krigen læge og arbejder som sådan til sin død i 1973.

Savnet og velskrevet biografi om en modstandsmand, der deltog i de i eftertiden så omdiskuterede stikkerlikvideringer.

Andre biografier om modstandsmænd er fx I Toldstrups tjenesteSabotøren af Jørgen Hesseldahl eller Sabotøren af Morten ThingAndre biografier om modstandsmænd er fx I Toldstrups tjeneste af Jørgen Hesseldahl eller af Morten Thing.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 26. okt. 2016

af

af

Poul Grooss

d. 26. okt. 2016


Berlingske tidende

d. 11. apr. 2016

af

af

Bent Blüdnikow

d. 11. apr. 2016