Bøger / skønlitteratur / slægtsromaner

Jord og hjerte


Beskrivelse


I 1920'ernes Skotland søger danske Knud lykken efter at have gjort en pige gravid og flygtet fra sit ansvar. Plaget af skyld indleder han jagten på et nyt liv, men skyggerne fra Danmark er ikke sådan at kaste af sig.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2019

af

af

Michael Linde Larsen

d. 2. sep. 2019

Udviklingsroman om Knud, der i 1920'erne flygter til Skotland for at søge lykken. Kan læses af alle, som holder af en underholdende roman med en historisk ramme.

Da Knud gør en pige gravid, vælger han at stikke af fra forpligtigelserne og sin dominerende far. Efter en hyre på et skib ender han i Glasgow, hvor han forsøger at finde fodfæste i og omkring arbejderne, der er tilknyttet byens værft. Men gennem breve med søsteren Marit opdateres han jævnligt om sin drengs skæbne. Fortiden ligger hele tiden på lur, og skyggerne fra Danmark er ikke sådan at jage væk. Og selv om han flytter længere ind i Skotland, møder en ny kvinde og stifter familie forbliver lykken en skrøbelig størrelse.

En historie med fokus på Knuds kvaler og hans relationer til sin familie og menneskerne han møder i Skotland. Men det er også en historie om hans skyld og forsøg på at kombinere trangen til frihed med ønsket om at høre til et sted. Dermed bliver det mere en underholdende udviklingshistorie end det bliver en historisk roman. Det historiske spor folder sig ikke så overbevisende ud som beskrivelserne af de menneskelige relationer. Overordnet set en vellykket roman.

Vibeke Marx har også skrevet den barske og stærke historiske roman Af ingenting.


Jyllands-posten

d. 30. sep. 2019

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 30. sep. 2019