Bøger / faglitteratur til børn

Jordskælv og vulkaner


Beskrivelse


Om naturens kræfter, eksploderende vulkaner, jordrystelser, hjælpsomme vulkaner i energiforsyning, landbrug og industri, indvirkning på plante- og dyreliv samt fantastiske facts. Aktivitetsforslag til hvert afsnit.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 1999

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 26. aug. 1999

Når emnet behandles i bogform, er der ofte lagt vægt på de flotte fotos og de rekordbogsagtige facts på bekostning af det reelle informationsniveau. Den foreliggende bog balancerer meget fint mellem disse yderpunkter med en overvægt af reel viden samt adskillige gode eksempler på eksperimentarieforsøg, der ret let kan udføres af elever fra 4.-5. klasse. Teksten egner sig bedre til ældre klasser, som dog også kan få fornøjelse af forsøgene. Rigtig mange aspekter af emnet bliver belyst. Ud over de mere tekniske detaljer for naturkræfterne såsom tektonik, tsunamier, gejsere, termisk energi, hotspots, sorte rygere, calderaer og alskens andre ting får man også et godt indblik i effekten på flora og fauna, ja, hele det globale miljøs og dermed menneskets dybe afhængighed af vulkaner og jordskælv. Bogen favner bredt og når ud i mange hjørner. Og plads til de interesseskabende fantastiske facts er der da også blevet. Der er praktisk talt ingen fotos, men derimod mange, velfungerende og informative farvelagte tegninger. Sidst en udmærket medialiste og en ordliste.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 1999

af

af

Bo Knudsen

d. 26. aug. 1999

God, ret omfattende, bladrefagbog for børn fra ca. 12 år. Med udgangspunkt i kontinentaldriften, altså at kontinenterne flytter sig og skaber enorme spændinger i jordens skorpe, hører vi om både jordskælv og vulkaner. En logisk disponering, da de to fænomener geologisk hænger sammen. Bogen kommer godt rundt om emnet med både geologi, historie og de store ødelæggelser. Der er også afsnit om hvordan vulkaner bruges i energiforsyning og landbrug samt indvirkning på dyre- og planteliv. Register og ordliste er ok, men litt. listen er tynd og nævner ikke mange nyere bøger om emnet. Det er en rigtig bladrefagbog med store farvestrålende panoramategninger. Også omslaget er meget kulørt, og det er en smagssag om det er "for meget" eller tilpas. Hvert opslag er et meget varieret miks af disse tegninger, få fotos, flere slags tekst og faktablokke. Hertil kommer flere sider med aktivitetsforslag. Den fyldige tekst har en del svære ord og begreber, men ikke mere end at de videbegærlige og interesserede børn, de halvstore drenge, kan få meget ud af den. Bogen er med i en serie, hvor der tidligere er kommet Ørkener og Jungler og regnskove, begge (98/13).