Bøger / faglitteratur til børn

Jordskælv


Beskrivelse


Hvad er jordskælv, hvordan og hvorfor opstår de? Det kan man læse om i denne lille fagbog for 7-8-årige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. jan. 2022

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 14. jan. 2022

Hvad er jordskælv, hvordan og hvorfor opstår de? Det kan man læse om i denne lille fagbog for 7-8-årige.

Fagbog i serien "Fagfilur". Bogen har tegninger af Jordens indre, kontinentalplader og underjordiske skælv (tsunami), og der er fotos af jordskælv med billeder af efterfølgende ødelæggelser rundt om i verden. Et opslag fortæller om de meget små og ikke farlige jordskælv, man kan opleve i Danmark. Omslaget viser en dreng omgivet af murbrokker. Der er opgaver til bogen på forlagets hjemmeside.

Flot fagbog om et emne, der fanger mange børn. Teksten bør nok formidles, da årsag til og hvordan jordskælv opstår, kan være svært at forstå. Teksten står med god luft mellem linjerne. Den har et let-tal på 16, men er ikke lydret. Dog er de mange fotos og tegninger med til at understøtte læsning af teksten.

Hvis man vil læse mere om jordskælv, anbefales den lidt sværere JordskælvJordskælvVulkan, med lix 16. Bagerst i bogen er en liste over andre steder, man kan finde mere om jordskælv. Der er bl.a. links til YouTube samt til bogen fra 2009 af samme forfatter fra Gyldendals serie "De små fagbøger". I serien Fagfilur findes mange andre små fagbøger, hvor man også kan læse om vulkaner se: VulkanHvis man vil læse mere om jordskælv, anbefales den lidt sværere , med lix 16. Bagerst i bogen er en liste over andre steder, man kan finde mere om jordskælv. Der er bl.a. links til YouTube samt til bogen fra 2009 af samme forfatter fra Gyldendals serie "De små fagbøger". I serien Fagfilur findes mange andre små fagbøger, hvor man også kan læse om vulkaner se: VulkanHvis man vil læse mere om jordskælv, anbefales den lidt sværere Jordskælv, med lix 16. Bagerst i bogen er en liste over andre steder, man kan finde mere om jordskælv. Der er bl.a. links til YouTube samt til bogen Jordskælv fra 2009 af samme forfatter fra Gyldendals serie "De små fagbøger". I serien Fagfilur findes mange andre små fagbøger, hvor man også kan læse om vulkaner se: .


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 2009

af

af

Marianne Andreasen

d. 12. nov. 2009

Denne nye titel i serien De små fagbøger er som de øvrige målrettet 2.-5. kl. Ældre elever med læsevanskeligheder og tosprogede børn kan få stor fornøjelse af serien, der er oplagt til fagligt læsekursus eller bare almindelig information og lystlæsning. Opgaver til faglig læsning kan hentes på seriens hjemmeside.

Bogen er, som andre i serien med verssat tospaltet tekst, delestreger og denne med ny typografi. Efter en kort introduktion fortæller bogen om, hvordan jordskælv opstår og gennemgår jordens geologiske udvikling. Målinger af jordskælvs styrke bliver forklaret enkelt og logisk. Jordskælvs indvirken og økonomisk nedbrydende effekt for fattige lande, tsunamien fra 2004, vigtigheden af hurtig nødhjælp og moderne, sikrere byggeri bliver glimrende beskrevet. Også Danmark bliver nævnt med det mindre skælv, vi havde i dec. 2008. Bogen slutter med en gennemgang af jordskælv før og nu og opsummerer, hvad vi kan forvente. Bogen er gennemillustreret med fotos, gode tegninger og kort, der som vanligt passer fint til teksten. Den runder af med stikord, henvisninger til anden litteratur og websider.

Der findes rigtig meget litteratur om jordskælv og naturkatastrofer, og det bliver hele tiden suppleret af nyt. Denne udgivelse gør det rigtigt godt.

Det er en absolut anbefalelsesværdig bog. Som den øvrige serie er den letlæst, forståelig og kommer glimrende rundt om emnet på den forholdsvise korte plads. Som de øvrige vil denne bog sjældent være på skole- eller børnebiblioteket, men hjemme hos lånerne.