Bøger / skønlitteratur til børn / kalenderhistorier

Jul hele året


Beskrivelse


Over 24 kapitler fortælles om menneskene, der har skaltet og valtet forkert i deres omgang med hinanden, dyrene og naturen. Derfor træder de underjordiske - en slags nisser - til hjælp.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 1997

af

af

Hans-Christian Uth (skole)

d. 4. nov. 1997

En usædvanlig kalenderhistorie fortalt lavmælt og finurligt, som det er karakteristisk for Thomas Winding. Alt er muligt, når T.W. fortæller. Det gælder også i denne nissehistorie, som er henlagt til Bornholm, og hvis handling strækker sig over et år: fra jul til jul. Nisserne Visse og Vasse, som er de eneste tilbageværende på øen, har sovet i mange hundrede år. De har glemt al deres viden, men har en anelse om, at ét eller andet er gået helt galt: På øen kan man møde ondskab og uretfærdighed - og jul holder man kun én dag! Gennem 24 kapitler tilkæmper de to nisser sig stadig større indsigt i fortidens fejltrin, og i samarbejde med andre gode kræfter i form af dyr, mennesker og et stykke af månen lykkes det til sidst at genoprette en tilstand af fordragelighed. Historien er et overflødighedshorn af fantastiske tildragelser fortalt med den selvfølgelighed, der får børnelytterne til at sige: ja, sådan er det. Det er en historie, der på samme tid er hedensk sagn, hyldest til klippeøen og påmindelse om det kristne julebudskab. Til underholdning og eftertanke for børn fra 5 til 10 år. Omslagsillustrationen signalerer, at læsning af historien ikke er bundet til december måned.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 1997

af

af

Lis Eriksen

d. 4. nov. 1997

I denne julebog til højtlæsning for børn fra 8 år inviteres læseren allerede i forordet til en historie, hvor sagn, eventyr og nutidens og fremtidens fortællinger mødes i én og samme bog - fortalt med lune, fantasi og filosofiske betragtninger om menneskers og andre levende væseners skalten og valten med deres liv, med deres omgang med hinanden og med naturen. Og, hvor mennesker ikke kan finde ud af livet på egen hånd, der kommer de underjordiske/nisserne til hjælp. Teksten er velskrevet og god at formidle i højtlæsningssituationen, og forholdet mellem direkte tale, passager med personernes tanker og fortælleafsnit er i balance. Den fortløbende tekst brydes ind imellem af sange, hvortil der ikke er noder. Disse har en jævn rytme og klare rim og er velegnede til at fremsige eller til at komponere en lille melodi til. Omslagsillustrationerne følger - både i motivvalgene og i opbygningen - bogens filosofiske indhold. Illustrationerne i bogen er små vignetlignende s/h tegninger, der er i overensstemmelse med handlingen, og i deres enkle udtryk træder de nænsomt i baggrunden og sætter bogens budskaber i centrum.


Folkeskolen

Årg. 114, nr. 50/52 (1997)

af

af

Jens Raahauge

Årg. 114, nr. 50/52 (1997)


Politiken

d. 29. nov. 1997

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 29. nov. 1997


Berlingske tidende

d. 12. dec. 1997

af

af

Eva Glistrup

d. 12. dec. 1997