Bøger / faglitteratur

Julens traditioner : fra hedenskab og sulebord til juletræ og gaveræs


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Anne Grete Jacobsen

2007

Hvert år sidst på året får vi spørgsmålene om, hvor de mange juletraditioner stammer fra. I denne bog er der svar på nogle af spørgsmålene. Julens traditioner bliver sat ind i en historisk sammenhæng, fra den hedenske lysfest og julegilderne fulde af druk, over juleriets guldalder i det 1900. århundrede og frem til vore dage med den moderne forbrugsfest.

Benno Blæsild, historiker og juleinspektør, har udgivet flere bøger om juletidens traditioner: Fra nytårsvers til nissekort og Dansk jul i 300 år. I denne bog fokuserer han bl.a. på julens historiske rødder i Norden, på mad og drikke, jul på landet, juletræet og julepyntens historie, og noget som han kalder øjebliksbilleder af den danske jul efter 1600. I kronologisk orden fortæller han ud fra gamle kilder om, hvordan julen har formet sig, fra juleaftensdag hos en velhavende købmand i en større provinsby i 1625 til juleaften i 1929 kl. 19 hos en cykelsmed i en mindre provinsby. Bogen er rigt illustreret med billeder fra Den Gamle Bys juleudstilling.

Om julen og dens traditioner har vi allerede mange bøger. I 2003 udkom Glædelig jul : samlerens store bog om julens traditioner, historie og fortællinger, vi har Iørn Piøs efterhånden klassiske Bogen om julen i ny udgave fra 1990 og mange flere.

Benno Blæsilds bog er velskrevet og underholdende, og den kan bruges som et fint supplement til de mange andre bøger, vi har om emnet.


Bogmarkedet

Årg. 153, nr. 22 (2007)

af

af

Jannik Lunn

Årg. 153, nr. 22 (2007)