Bøger / faglitteratur

Jungs analytiske psykologi : en introduktion


Beskrivelse


Denne introduktion giver en grundlæggende forståelse af Jungs meget omfattende forfatterskab. Forfatteren har beskæftiget sig med Jung i over 30 år og giver her et overblik over den overordnede idemæssige sammenhæng, som ligger bag Jungs enkelte teoretiske udkast. Helt centralt står forestillingerne om komplekserne, Skyggen, Anima, Animus, det kollektive ubevidste, arketyperne og Selvet – forestillinger, der har vundet udbredelse langt ind i dagligsproget.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. maj 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 3. maj 2010

Bogen er en introduktion til Jungs tanker om psykologi og er dermed velegnet for dem, der ønsker at stifte bekendtskab med denne tænkning.

Preben Grønkjær (P.G.) lægger vægt på, at det er Jungs alment tilgængelige tanker om analytisk psykologi og ikke hans person, der er emnet for bogen. Udeladt er også Jungs mere specielle psykose- og alkymistudier. På en overskuelig måde har P.G. opstillet de forskellige emner som typologi, det ubevidste, komplekser, neurose, terapi, drømmetolkning, individuation og religion. Herunder finder man så delemner som selvet, arketyperne, persona, skyggen, Animus og Anima og det kollektive ubevidste. Teksten er illustreret med skematiske tegninger, der overskueliggør forholdet mellem de enkelte elementer. I noteapparatet er henvist til de steder i Jungs Gesammelte Werke, hvor det pågældende emne er behandlet. Der er litteraturhenvisninger til bøger på dansk, der behandler Jungs teorier.

Dette er 3. udgave. Den er stort set helt identisk med 1. udgave fra 1994. Litteraturhenvisningerne er dog ført op til 1997.

Glimrende og overskuelig introduktion. Blot undrer man sig over, at der ikke i en 3. udgave fra i år findes henvisninger til nyere litteratur end fra 1997.