Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kadavermarch


Beskrivelse


Rundt om på jorden genopstår de døde som kødædende zombier pga. gensplejsnings-eksperimenter. Bagmændene - en lille gruppe internationale velhavere - har forskanset sig på "Isslottet" i det nordvestlige Sjælland. Da fattigrøvene opdager det, starter en blodig kamp for overlevelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. sep. 2010

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 28. sep. 2010

Bogen henvender sig som 1. (1991) og 2. (2001) udgaven til unge fra 13 år. Det er en gyser- og splatter-pastiche og oprindelig en hyldest til George Romeros zombiefilm-gysere, hvoraf den første hedder "Night of the living dead". Bogen er stadig god underholdning, med en vis aktualitet og friskhed.

Bogen har fået ny, frisk fotografisk forside, et close-up af løbet på en shotgun, i baggrunden ses væltet bil og forladt tankstation. Billedet er lettere overbelyst. Forside og bagsidetekst signalerer dommedagsvision. Medikamentet LIFESUPPLY har dødelige bivirkninger, men de ofte fattige genopstår som kødædende zombier. De overlevende forskanser sig i grupper, og det gør de rige bagmænd også i Nordsjælland. Bogens sprog er moderne og levende, og satsen og spalterne fungerer grafisk. I 2007 kom en opfølger Kadaverjagt.

Forside og bagsidetekster er forskellige på de tre udgaver, men zombierne og splattergyset fremstår ikke så markant, som i 1. og 2. udgavens indpakning, og det er en ny relevant vinkel, i stedet også at fokusere på miljø- og sundhedsaspektet. Sprogligt kan jeg ved gennemlæsning ikke se de meget store forandringer i teksten i forhold til de to tidligere udgaver, men "video" er fx skiftet ud med "DVD" og "telefonnettet" er opdateret til "mobilnettet".

Denne nye udgave kan afløse de to tidligere udgaver, den har en flot forside og ny relevant bagsidetekst, og teksten er opdateret med nogle nye ord. Det er en vital gyser skrevet i en frisk og stadig aktuel ramme.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

Dennis Jürgensen skriver i et forord til sin nye roman, at han har ladet sig inspirere fra filmens univers, nærmere betegnet tre film af instruktøren Romero, film med nutidig kult-status indenfor zombie-genren. Zombie er i denne forbindelse ensbetydende med den mere moderne genrebetegnelse, splatter. Signalerne er straks tændt på noget ulækkert, og forsiden er da også en af de mestmodbydelige og samtidig fascinerende forsider, jeg mindes at have set. Miserable kadavere på march mod sin læser. Indholdet svarer fuldstændigt til forsiden, man væmmes, men man fascineres også,for det makabre indhold er gennemført i en flot komponeret historie, fortalt i et medrivende sprog med et spændende sammensat persongalleri og frem for alt holdt i den specielle tone af humor, somDJ behersker næsten til fuldkommenhed. Enkelt sagt er det den elementære historie om flugt og kamp mod overmagten. Her er den bare fortalt som en ren 'danse macabre'. Komponeret med en sund kritiskholdning til nutiden,fuld af modbydeligheder, men også fuld af humor og spænding. Det kunstige stof 'Lifesupply' forlænger levetiden med ca. 30 år, men viser sig også at være effektivt efterdøden. Og zombier lever af liv, som så bli'r til zombier, som lever af liv, som..., værs'go at spise! De store elever vil sluge den.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Månson

d. 18. dec. 2018

Forfatteren, der har en imponerende række børne- og ungdomsbøger bag sig, er også kendt som splatter-film-freak. George Romeros film-trilogi om de levende døde har inspireret flere forfattere- og nu også DJ - til at lave romaner over temaet. DJs historie foregår på Sjælland i en nær fremtid. En international overklasse har forskanset sig i sikre byer for fortjenesten af etlivsforlængende stof, der i 'pøbel-udgaven' har den kedelige bivirkning, at det forlænger livet udover døden: En række zombier rejser sig fra gravene på jagt efter frisk menneskekød, deres ofresmittes på vampyrvis og bliver selv zombier osv. Romanen følger nogle småflokke, der finder sammen og reduceres kraftigt i kampen for overlevelse. Da de også finder nøglen til mareridtet jages deogså af de nye magthavere. Der er fart over feltet, og der spares ikke på effekterne: rådne lig og afrevne lemmer vælter udover siderne i en grad, så det næsten bliver for trivielt. Historiensskelet er godt nok, men Kadavermarcher mere splat end horror, da historien - i modsætning til fx. King - er ret forudsigelig. Selv om sproget sine steder er lidt oversmart, lykkes det trods alt atfænge på gode personbeskrivelser især, og store unge og unge voksne skal nok sluge historien råt - med slim og materie.


Politiken

d. 10. dec. 1991

af

af

Niels Dalgaard

d. 10. dec. 1991


Jyllands-posten

d. 10. dec. 1991

af

af

Flemming Chr. Nielsen

d. 10. dec. 1991


Det fri aktuelt

d. 2. jan. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 2. jan. 1992