Bøger / skønlitteratur til børn

Kælegrisen


Beskrivelse


Billedbog. En lille gris drager ud i verden for at finde én at kæle med. Efter lang tids søgen finder den endelig sin rigtige partner.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er en aldeles fornøjelig humørspreder af en billedfortælling om nødvendigheden af og lykken ved at finde en at være tæt sammen med. En glad, lille kælegris flyver på sine poesiblå vingerud i verden for at finde en at kæle med. Efter de mest charmerende, men desværre forgæves forsøg hos en mosegris, et vortesvin, en sukkergris, en sovetryne, et pindsvin og en sparegris taber densit hjerte, et flettet julehjerte bundet fast til halen, til et rigtigt vildsvin, der ikke bare er en værre gris, men også savner en at kæle lidt med - og det bliver den såmænd helt tam af.Fortællingen er nok mest til oplæsning inden skolealderen med mange efterfølgende billedlæsninger. Men også de yngste klasser i skolen kan få det gode humør luftet lidt af den livskloge historie -og det kan deres voksne og de lidt ældre selvlæsere fra 3.-4. klasse helt sikkert også. I et friskt og nutidigt sprog leges der skælmsk med ordene, så teksten, der er nydeligt sat i mindreverssatte blokke over billederne,supplerer den muntre billedhistorie perfekt. Det er glade og sjove og tydelige billeder i dæmpet, harmonisk farvelægning med masser af lune sidebemærkninger oglystige forløb i de underfundige detaljer til at fabulere videre på og snakke sammen om.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 18. dec. 2018

»Jeg er en glad og munter gris fra tryne og til hæle. Jeg elsker flødeskum og is, men allermest at kæle.« Sådan sidder en tyk, glad gris og synger i begyndelsen af denne enkle men essentiellehistorie om jagten på kærlighed. Grisen flyver på små, blå vinger rundt til vortesvinet, sovetrynen, sparegrisen osv. for at finde en at kæle med og taber til sidst sit hjerte til et vildsvin.Enkelheden i fortællingen modsvares af den velkendte enkelhed i IH's tegnestil, men uddybes samtidig af et væld af underfundigheder i billederne. Billedsproget kan med sin let surreelle tone mindeom en børnevenlig udgave af billedsproget i Monty Python-tegnefilmsekvenserne. Det kan både tages for pålydende og læses symbolsk. F.ex. antyder billederne en sammenhæng mellem det at finde lykkenog at have jordforbindelse: Kælegrisen er i starten af fortællingen højt oppe. Den sidder i et snurrigt træ, der er så højt, at en giraf kun lige kan stikke hovedet op nederst i billedet. Og helefortællingen igennemholder grisen sig svævende overjorden, indtil den til sidst lander i svinestien hos vildsvinet. Dette års illustratorprisvinder viser igen, at hun er en af de fantasirigestebilledmagere for børn i Danmark og som noget nyt, at hun også er forfatter. En dejlig bog, man kan vokse med fra 3 år.


Politiken

d. 19. feb. 1993

af

af

Søren Vinterberg

d. 19. feb. 1993


Information

d. 18. feb. 1993

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 18. feb. 1993


Jyllands-posten

d. 2. mar. 1993

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 2. mar. 1993


Det fri aktuelt

d. 18. feb. 1993

af

af

Steffen Larsen

d. 18. feb. 1993


Berlingske tidende

d. 9. mar. 1993

af

af

jet.

d. 9. mar. 1993