Bøger / faglitteratur / erindringer

Kærlighed i kommunismens tid : et dansk liv i DDR


Beskrivelse


Tove Fleischers personlige beretning om, hvordan hun forelskede sig og frivilligt flyttede fra Århus til DDR, hvor hun levede som "Ossie" i 8 år.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2017

af

af

Louise Urban Andersen

d. 25. okt. 2017

Historien om en dansk kvinde, der forelskede sig og frivilligt flyttede fra Århus til DDR, hvor hun levede som "Ossie" i 8 år. Bogen kan læses af alle med interesse i leveforholdene bag jerntæppet.

Bogen indledes med et kort forord, hvorefter baggrunden for det delte Tyskland i perioden 1949-1990 ridses op. Bogens forfatter, Tove Fleischer, er 18 år, da første gang stifter bekendtskab med DDR og Østeuropa. Hun fascineres af kulturen og sproget i Østeuropa, og det bliver til mange former for rejser for forfatteren gennem flere år. På et 3 måneders studieophold i Leipzig i det daværende DDR, forelsker hun sig i Holm. Hun bliver gravid og flytter efter mange overvejelser bag jerntæppet. Tove beretter om at stifte familie i et gennemkontrolleret samfund, og om at få tvangstildelt en lejlighed hos Frau Ptock, der generer Toves familie, fordi ejendomsretten er ophævet. Det er beretningen om et samfund, hvor udviklingen er standset i 1950'erne, og hvor en stor del af befolkningen tilpasser sig det kontrollerende samfunds normer, mens de inderst inde drømmer om vestens frihed.

Bogen er grundlæggende en personlig beretning om et liv bag jerntæppet, drevet af kærlighed. Samtidig beskrives det delte Tyskland og den spændte politiske situation i Europa i perioden. Forfatteren skriver rigtig godt og er historisk funderet i sin beretning.

En anden bog, der viser hverdagen i DDR og har tilknytning til Danmark, er bogen Den andens liv.


Kristeligt dagblad

d. 20. nov. 2017

af

af

Claus Grymer

d. 20. nov. 2017


Jyllands-posten

d. 24. dec. 2017

af

af

Mikael Busch

d. 24. dec. 2017