Bøger / faglitteratur / disputatser

Kærlighed og overlevelse : barneseksualitet og seksuelle traumer


Beskrivelse


Med udgangspunkt i teoretisk psykoanalyse og psykoanalytisk terapi vises, hvor vigtigt indsigten i forholdet mellem udviklingen af barnets seksualitet og det seksuelle traume er, for forståelsen af hvordan seksuelle overgreb forhindrer børn i at skelne mellem fantasi og virkelighed.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2009

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 12. maj 2009

Bogen er ikke for den forudsætningsløse læser men henvendt til de faggrupper, der er involveret i arbejdet med børn, hvor man har mistanke om seksuelle overgreb.

Forfatteren er autoriseret psykolog med erfaring fra arbejdet med seksuelt traumatiserede børn. Bogen er et resultat af hendes 3-årige ph.d.-arbejde, og det akademiske præg viser sig både i sproget og indholdet. Baggrunden for at forstå det traumatiserede barn er indsigt i barnets seksuelle udvikling, som forfatteren beskriver med hyppig reference til forskellige skoler i psykologien. I sit terapeutiske arbejde bryder hun med den fremherskende kognitive tilgang og tager udgangspunkt i psykoanalysen. Hun viser med mange eksempler fra 3 cases, hvordan terapeuten kan gå ind i det terapeutiske arbejde på barnets præmisser og virke som en katalysator for barnets bearbejdning af traumet via fantasien. Den afsluttende, omfattende litteraturfortegnelse understreger det akademiske præg.

Bogens omfang og videnskabelige niveau samt koblingen mellem det udviklingspsykologiske og det terapeutiske adskiller den fra andre bøger om emnet.

Bogen giver på et højt fagligt niveau de faggrupper, der arbejder professionelt med børn, indsigt i barnets seksuelle udvikling og den terapeutiske behandling af seksuelt traumatiserede børn.


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 47, nr. 5 (2010)

af

af

Benjamin Viberg

Årg. 47, nr. 5 (2010)