Bøger / skønlitteratur / noveller

Kærlighedsbarnet


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med årsskiftet 2014/2015.

Novelle om Boline, som er uægte datter af en bondedatter. Hun bliver afhændet til en plejefamilie, vokser op i elendighed, og får selv uægte børn.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. feb. 2015

af

af

Grethe Lorentzen

d. 23. feb. 2015

Novellen er til Nexø-fans, der værdsætter kombinationen af tekst, illustrationer og godt håndværk.

"Kærlighedsbarnet" er nr. 44 i "Nexø-serien", illustreret af danske kunstnere. Novellen udspringer af "Tyvetøs" fra 1901, og tryktes i "Verdensspejlet" 1907 med titlen "Boline". Med få ændringer indgik den i samlingen "Af dybets lovsang" i 1908 med denne titel. Boline er født uden for ægteskab, vokser op i elendighed hos en plejefamilie, og får som 16-årig sit første kærtegn, og det "paa en mørk trappegang - og af en vildfremmed der ikke mente hende det alvorligere", og historien gentager sig.

Novellen blev til under sædelighedsfejden. Den tager den forlorne borgerlige samfunds- og seksualmoral på kornet med humor og satirisk vid, med hip til både borgerskab og bondestand, og kan læses som en både gribende fortælling om gamle dage og som et skønlitterært indlæg i fejden. Mogens Nørgaard har beriget novellen med afdæmpede tegninger i blød blyant og farvekridt, som skildrer Boline i hendes livsstadier og miljøer. Fyldigt efterord af dr.phil. Henrik Yde. Smukt håndværk.

Har man læst den sentimentale Ditte Menneskebarn (Ved Henrik Yde). [Bind] 1 bliver man overrasket over den beske og humoristisk satiriske tone i denne novelle med samme tema. "Kærlighedsbarnet" indgår i Samlede fortællinger 2013. Livsslaven er en smuk og gribende lille fortælling om spildt barndom, og den ses som en forløber for ofret i Ditte MenneskebarnDitte Menneskebarn. Bind 1LivsslavenHar man læst den sentimentale Ditte Menneskebarn (Ved Henrik Yde). [Bind] 1 bliver man overrasket over den beske og humoristisk satiriske tone i denne novelle med samme tema. "Kærlighedsbarnet" indgår i Samlede fortællinger 2013. er en smuk og gribende lille fortælling om spildt barndom, og den ses som en forløber for ofret i Ditte Menneskebarn.