Bøger / faglitteratur / biografier

Kærlighedshistorier


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. feb. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 9. feb. 2012

Denne bog fortæller dansk kulturhistorie gennem berømte kærlighedshistorier. Den vil fortrinsvis finde læsere blandt kvinder, som er historisk interesserede, og som gerne vil have historien formidlet med den brede pensel.

I 12 kapitler fortælles berømte kærlighedshistorier, så man kommer hele danmarkshistorien igennem fra Tove Ditlevsen/Victor Andreasen til sagnhistoriens Signe/Hagbard. De enkelte kapitler fortæller ikke blot biografisk om et kærlighedsforhold, men også om synet på kærlighed, ægteskab og seksualitet i de skiftende perioder og om, hvordan eftertiden har mytologiseret fortællingerne eller brugt dem i litteraturen (fx Marie Grubbe). Stilen har karakter af essay, hvor det faktuelle (fx årstal) er droslet ned til fordel for forfatterens egne refleksioner og kommentarer. Det giver - sammen med det lyserøde omslag - bogen karakter af populærhistorie, læst for hyggens skyld eller som appetitvækker. Den fungerer godt men noget rutinepræget i sin fortællestil.

Der er meget andet faglitteratur om de personer, som bogen handler om. Niveauet ligger midt mellem Høyer: Kærlighedsbilleder, 2002 (meget korte artikler) og Helleberg: Vilde kvinder milde kvinder, 2003 (har mere substans end denne nye bog). En "klassiker" på området er Krarup: Kvindelist og kongelast, 1985.

Dansk kulturhistorie fortælles gennem berømte kærlighedshistorier. Stoffet er populært formidlet og kan virke som appetitvækker, men vil ikke tilfredsstille historisk interesserede.


Politiken

d. 18. feb. 2012

af

af

Bettina Heltberg

d. 18. feb. 2012


Berlingske tidende

d. 25. feb. 2012

af

af

Eva Pohl

d. 25. feb. 2012


Weekendavisen

d. 24. feb. 2012

af

af

Birte Weiss

d. 24. feb. 2012