Bøger / skønlitteratur / roman

Kafkas leoparder


Beskrivelse


Benjamin påtager sig som ung mand i tsartidens Rusland en opgave for Trotskij i Prag. Efter mange misforståelser vender han tilbage til sin russiske hjemby med en tekst af Franz Kafka.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2012

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 15. okt. 2012

Til læsere der lægger vægt på en god velskrevet historie med indhold og stof til eftertanke. Forsiden er holdt i et brunligt neutralt udtryk, der kan kræve lidt formidling.

Scliar (1937-2011) er født i Brasilien af jødiske forældre. Han er ikke tidligere oversat til dansk, selv om han har et omfattende anerkendt forfatterskab bag sig. Bogen er en del af serien En varm bog. Hovedpersonen Ratinho roder sig som ung tilhænger af revolutionen i tsartidens Rusland ud i et eventyr. Han skal løse en opgave for Trotskij i Prag, men han begår en række fejl og efter mange forviklinger, misforståelser og et møde med Franz Kafka, må han give op og vende tilbage til sin russiske landsby. Det eneste, han har med sig hjem, er en kort tekst af Kafka og mindet om en pige, han ikke kan glemme. Senere udvandrer han til Brasilien og lever der et almindeligt liv som skrædder, men ungdommens oplevelse præger hele hans liv, og teksten følger ham, indtil den mange år senere bringer hans nevø i problemer. En velfortalt flot roman, fuld af både vemod og humor.

Romanen har samme målgruppe som Højtlæseren af Bernhard Schlink, Når noget slutter af Julian Barnes og Ud og stjæle heste af Per Petterson, der alle er velskrevne romaner, hvor ældre mænd ser tilbage på spændende begivenheder i deres ungdom, der har haft afgørende betydning for deres liv.

Fin lille perle af en roman, der fortjener stor udbredelse, men nok kan få brug for lidt formidling.


Litteratursiden.dk [online]

d. 3. jan. 2013

af

af

Rubén Palma

d. 3. jan. 2013


Jyllands-posten

d. 14. nov. 2012

af

af

Mikael Busch

d. 14. nov. 2012


Politiken

d. 21. jan. 2013

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 21. jan. 2013


Weekendavisen

d. 9. nov. 2012

af

af

Lars Bonnevie

d. 9. nov. 2012Informationer og udgaver