Bøger / faglitteratur / biografier

Kamæleonen : Jenny Holm : gestapoagent, nazijæger, mirakelkvinde


Beskrivelse


Historien om Jenny Holm (1916-1999), stikker for Gestapo under 2. verdenskrig. Kvinden, der mod krigens slutning skiftede side.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 1. juni 2016

Jenny Holm var et dæknavn for Anna Marie Christensen, der under krigen opererede i Kolding og det sydjyske område som berygtet Gestapo agent. For interesserede i besættelsen.

En bog om JHs liv. Kvinden, der var den ideelle agent, kunne charmere sig ind på de mennesker, hun udnyttede og angav. Hertil kom en kraftig seksuel udstråling, som også flittigt blev anvendt i hendes succeser, der betød tortur, død eller kz-lejr for mange modstandsfolk. Egentlig nazist blev JH aldrig, og efter 5. maj skiftede hun uden skrupler side og hjalp med opsporing af sine gamle nazivenner. Retsopgøret bød en lang fængselsdom, men efter løsladelsen formåede JH at skabe sig en ny identitet som succesrig healer.

I efterskriften defineres bogens mål som at afdække mennesket bag JH. Her står læseren dog ikke specielt afklaret. I sidste del er der flere gisninger end dokumentation, og fremstillingen bygger ofte på samtaler med personer med kortere eller længere berøring med JH. Ikke mange af disse fremstår tilstrækkeligt underbyggede og vægtige. Til gengæld giver bogen generelt en fin indsigt i modstandsarbejdets vilkår og ofte amatøragtige tilsnit og Gestapos metoder mht. brug og rekruttering af danske håndlangere og disses desperation og afstumpethed. Også redegørelsen for den psykiatriske vurdering af de dømte i retsopgøret er interessant læsning.

Der findes en del om JH i BirkedalOver stregen - under besættelsen af Øvig Knudsen og Over stregen - under besættelsenDer findes en del om JH i Birkedal af Øvig Knudsen og .


Berlingske tidende

d. 7. juni 2016

af

af

Bent Blüdnikow

d. 7. juni 2016