Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kampklar! : venstrefløjen og den militante antifascisme i Danmark 1930-39


Beskrivelse


Historien om de unge militante antifascistiske venstrefløjsaktivister, der i 1930'ernes Danmark tog kampen op mod nazister og ungkonservative stormtropper på gader og i forsamlingshuse i Storkøbenhavn. Til videregående historisk interesserede.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2020

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 24. aug. 2020

Gennemarbejdet bog, der henvender sig til videregående historisk interesserede, der vil sætte sig grundigt ind i 1930'ernes militante antifascistiske bevægelser i Danmark.

Historien om de unge antifascistiske venstrefløjsaktivister, der i 1930'ernes Danmark tog kampen op mod nazister og ungkonservative stormtropper på gader og i forsamlingshuse. Geografisk fokuserer bogen alene på Storkøbenhavn og definerer begrebet "antifascisme" som modstand mod fascismens idéer og tilhængere. I otte kapitler udfoldes bl.a., hvordan datidens antifascistiske bevægelser ikke kun betjente sig af politisk oplysningsarbejde, men helt i tidens ånd også satte de demokratiske principper til side for med voldelige midler at bekæmpe den radikale højrefløjs møder, demonstrationer og aktivisme. Til sidst et afsnit med empiriske og kildekritiske overvejelser. Bogen er illustreret. Charlie Krautwald er historiker og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder.

Gedigen kildebaseret historisk undersøgelse af de militante antifascistiske bevægelser, der i 1930'ernes Danmark udviklede sig som en af venstrefløjens vigtigste politiske prioriteringer. Det er forholdsvis tungt stof, som formidles på en overskuelig og interessant måde. Bogen dækker et hul i forskningen og vækker et vigtigt, men i dag overset, stykke danmarkshistorie til live.

Der er ikke meget om den antifascistiske mobilisering i Danmark i mellemkrigstiden, men i Danmark i 30'rne kan man læse om tidens politiske forhold.


Berlingske tidende

d. 29. sep. 2020

af

af

Bent Blüdnikow

d. 29. sep. 2020


Kristeligt dagblad

d. 12. dec. 2020

af

af

Christian Egander Skov

d. 12. dec. 2020


Weekendavisen

d. 11. sep. 2020

af

af

Claus Bundgård Christensen

d. 11. sep. 2020


Historisk tidsskrift

Bd. 121, h. 1 (2021)

af

af

Iben Bjørnsson

Bd. 121, h. 1 (2021)