Bøger / faglitteratur

Kampvogn : 100 år med verdens vigtigste pansrede militærkøretøj


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2016

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 25. juli 2016

Kampvognen fik sin debut ved Somme i Frankrig i 1916. I starten med betinget succes men i tiden op til 2. verdenskrig udviklede den sig fra en uhåndterlig kasse til et altafgørende våben i Hitlers lynkrige. En rolle som blev udbygget i moderne krigsførelse op til i dag. For militærhistorisk interesserede.

Bogen er kronologisk opbygget fra Leonardo da Vincis ide om den pansrede kampvogn over de første konstruktioner og indsatsen i 1. verdenskrig til kampvognens hovedrolle i 2. verdenskrig, hvor den revolutionerede krigsførelsen som rygrad i de tyske panserdivisioner i samspil med motoriseret infanteri, artilleri og fly. Dette udbygges med kapitler om 2. verdenskrigs legendariske kampvognsmodeller og berømte panserslag. Herefter er der kapitler med en land for land gennemgang af den kolde krigs kampvogne og panserkrigsførelse. Der afsluttes med moderne kampvogne, Golfkrigen og fremtidens tank. Værket er gennemillustreret med samtidsfotos af kampvogne og fx propagandaplakater.

En udmærket godt fagligt tilrettelagt bog, som dækker et hul i den dansksprogede militærlitteratur for voksne. Fremstillingen er dog tit tør og detaljemættet uden opblødning af de øjenvidneskildringer, der ofte er inkorporeret i genren. Dette opvejes til gengæld af et flot illustrationsmateriale med mange "nye" ukendte fotos. Den danske bearbejdelse er god, men har desværre ikke formået at fange en række sjuskefejl primært i billedteksterne.

Emnet er uden tilsvarende dækning på dansk.


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 3. jan. 2017

af

af

Simon Papousek

d. 3. jan. 2017