Bøger / faglitteratur

Kapløb om rummet : rumfart under den kolde krig


Beskrivelse


Om rumkapløbet mellem Sovjetunionen og USA efter 2. verdenskrig, som i 1957 kulminerede med opsendelsen af satellitten Sputnik, med konsekvenser for det våbenteknologiske kapløb og den kolde krig.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Spændende videnskabshistorie, der har en målgruppe i de, som specielt interesserer sig for rumforskningens historie eller mere bredt den politiske verdenshistorie. Til opgavebrug typisk en større historieopgave på gymnasieniveau.

Forfatteren er journalist og bl.a. tidligere udenrigskorrespondent for Wall Street Journal. Han er i udlandet også kendt for bogen Fortress America, der ikke er oversat til dansk. I sin første bog på dansk fortæller han spændende medrivende om det accelererede rum- og våben-kapløb kapløb mellem Sovjet og USA efter 2. verdenskrig. Tidligt i 1956 besøger Khrusjtjov den hemmelige missilbase, hvor forskere arbejder på et langtrækkende atommissil. Som et sideprojekt til den egentlige våbenteknologi påtænker man at sende en satellit i kredsløb omkring jorden. Bogen følger de mange større og mindre politiske begivenheder i Sovjet og USA som i 1957 kulminerer med opsendelsen af en frygtindgydende raket og satellitten Sputnik i kredsløb med verdenshistorisk betydning for det våbenteknologiske kapløb og den kolde krig. Som bogen bl.a. fortæller om Sputniks betydning: "Det var en psykologisk og uigenkaldelig triumf, som kom til at blive stående, indtil selve Sovjetunionen blev arkiveret lodret i historiens gemmer en vinterdag i 1991".

Der findes ikke andet på dansk som så omfattende og detaljeret beskriver det fascinerende rum- og våben-kapløb.

Er man politisk historisk interesseret er den yderst velskrevne bog så spændende som selv den bedste thriller.


Jyllands-posten

d. 27. dec. 2007

af

af

Bent Jensen

d. 27. dec. 2007