Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kaptajn Grants børn


Beskrivelse


Letlæselig og bearbejdet historie om to skotske børn der drager ud for at finde deres far, der er forsvundet i Stillehavsområdet omkring 1864.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. mar. 2004

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 12. mar. 2004

Denne nye udgave af klassikeren Kaptajn Grants børn er en genudgivelse af udg. fra 1987 fra samme forlags serie Sesams klassikere. Robert Vibys drabelige og noget kulørte omslag med krokodillen, der angriber bogens helte, der har søgt tilflugt i et træ, er blevet erstattet med et mere tidssvarende af samme illustrator. Desuden er bogen blevet forsynet med nogle blyantstegninger også af Robert Viby. Men ellers er teksten identisk med Arne Herløv Petersens bearbejdning fra 1987-udgaven. Bogen gengiver handlingen i den originale roman i store træk, og alle højdepunkterne er med. Historien er den kendte om eftersøgningen af den skibbrudne kaptajn Grant, der bringer hans børn og lord Glenarvan mere eller mindre jorden rundt langs den 37. breddegrad, hvor de til slut nærmest tilfældigt finder kaptajnen på en øde ø. Teksten er lettere at læse end den omfattende udgave i Gyldendals udødelige, men er til gengæld mere omfattende end den nye Dingo-udgave fra 2001, der bygger på Else Schiølers tekst fra 1976 i serien Gads lette klassikere. De ledsagende stregtegninger yder ikke megen støtte til tekstlæsningen, bl.a. fordi de ikke er anbragt i teksten lige der, hvor det, tegningen viser, finder sted. Til udskiftning af den ældre udgave.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2001

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 19. mar. 2001

Bogen udgives i serien Dingo klassiker blå og i sværeste version med tre prikker, lix 20. Eftersøgningen af den skibbrudne kaptajn Grant fører hans børn og Lord Edward med følge på en lang og farefuld rejse langs den 37. sydlige breddegrad fra Chiles kyst tværs over Sydamerika, videre til Australien og New Zealand før Grant findes på en rigtig Robinson Crusoe-ø. Denne bearbejdede udgave tager afsæt i Else Schiølers tekst fra 1976 i serien Gads lette klassikere. Bogen gengiver handlingen i store træk, og læseren får alle højdepunkterne med. Teksten er i forholdsvis korte sætninger og skrevet i et læsevenligt fortællende sprog. Den er illustreret med en række akvareltegninger, der støtter teksten. Serien er et godt tilbud til elever i 4.-7. klasse, der ønsker at læse de gode gamle klassikere uden at skulle give sig i kast med min barndoms ultimative klassikerserie, Gyldendals udødelige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ebbe Dissing (skole)

d. 18. dec. 2018

I serien Sesams klassikere foreligger nu denne bearbejdede og genfortalte udgave af Vernes Kaptajn Grants børn - den gamle historie om kaptajnen, der strander på en øde ø og eftersøges af enengelsk adelsmand, hans unge kone, en fransk geograf, en major og kaptajnens to efterladte børn, Mary og Robert. Eftersøgningen når næsten jorden rundt og indebærer en masse dramatiske og spændendeoplevelser og hændelser for ekspeditionen, inden det til slut ved højere magters indgriben lykkes af finde kaptajn Grant, der forinden havde været forsvundet i to år. Denne bog, der er nr. 39 iserien af Sesams klassikere er sprogligt bearbejdet, således at den er lettere tilgængelig for læsere fra 11-12 år. Handlingen i denne udgave er den samme som i udgaverne fra Gyldendal og Gad (delette klassikere), men i forhold til førstnævnte er den en del forkortet, og sproglig form, store typer samt større linieafstand gør den lettere tilgængelig, både læse- og indholdsmæssigt. Tilforskel fra Gads udgave,der sprogligt har ca. samme sværhedsgrad, er der ingen ill. til støtte for teksten.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Den forsvundne kaptajn Grant har været væk i flere år, da lord Glenarvan kommer i besiddelse af en flaskepost, hvori kaptajnen beder om hjælp, da han er taget til fange af indianere. Sammenmed kaptajnens to store efterladte børn og nogle venner og bekendte tager lorden jorden rundt, og de finder endelig den forsvundne i god behold efter næsten 1 års søgning og mange dramatiskeoplevelser. Det er stadig en meget spændende fortælling med atmosfære og flere farverige personligheder. Denne udgave er forkortet, så alle de væsentligste oplevelser er med, men heller ikke mere -en hel del af charmen og atmosfæren er gået tabt. Den er betydelig kortere end Gyldendals udgave, som stadig er den bedste til gode læsere og til oplæsning, men den er mere omfattende end Gadsudgave og ligner ikke en letlæsningsbog. Bortset fra en meget handlingsmættet omslagsillustration af Robert Viby (som ikke er identisk med samme tegners forside til Gyldendals udgave), er den ikkeillustreret - så den ersåledes knapt så indbydende som Gads udgave. Smukt tryk og overskuelig opsætning. Kan anvendes til selvlæsning fra ca. 10 år.Informationer og udgaver