Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Karlas kabale


Beskrivelse


9-årige Karla bor sammen med sin mor, sin papfar og to små brødre. Hun er glad for sin nye familie, men tænker også meget på sin rigtige, noget drikfældige far.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2003

af

af

Birgit Hald

d. 3. nov. 2003

Renée Toft Simonsens første børnebog er en forholdsvis stilfærdig højtlæsningsbog for de 6-9-årige først og fremmest om følelser. Den giver en meget realistisk beskrivelse af såvel personerne som dagligdagen i en familie med sammenbragte børn, og den er skrevet i et udmærket sprog med megen og absolut troværdig dialog mellem familiemedlemmerne. Undervejs mærker man forfatterens baggrund som psykolog, men handlingen er ret omstændeligt fortalt, så bogen virker langtrukken, og man savner af og til noget action. Layoutet er pænt med masser af luft på siderne og mange meddigtende tegninger i douche farver der giver et godt billede af historiens miljøer. Hovedpersonen Karla er 9 år og den ældste af tre søskende. Hun spekulerer meget over sine familieforhold og især på hvordan det går med hendes biologiske far, der har alkoholproblemer. Den første halvdel af kapitlerne er afsluttede episoder, mens resten er en lidt mere dramatisk, sammenhængende historie om Karlas oplevelser da hun efter at faren har svigtet en aftale med hende, og moren ikke har forstået hvor skuffet hun er, stikker af hjemmefra. Hun får blandt andet hjælp af to bumser, men hun er rigtig glad for at komme hjem igen, da politiet finder hende.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2010

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 18. okt. 2010

Karlas kabale som drama. Familieforestilling, der egner sig til opførelse af dramahold i kulturhuse og øvrige institutioner. Som tilskuer - for alle. Forlaget anbefaler, at skuespillere er 3 børn og 8 voksne. Stykkets varighed 1 1/2 time.

De fleste kender Karlas kabale fra bog eller film. Den drejer sig om Karla, der tilhører en moderne skilsmissefamilie på godt og ondt. Historien omhandler et par dage i Karlas familie. Naboen fører tilskuerne gennem historien, som fortæller. Karla bliver sur på mor og render hjemmefra. Hun møder to posemænd og opdager, at det alligevel ikke er så ringe at bo hjemme hos mor, de to brødre og stedfaderen. Ved sin fødselsdag tror Karla, at far svigter. Det har hun nemlig prøvet før. Han dukker op, og hun får også besøg af de to posemænd. Børnene forsøger en dag at fange en tyv, der måske rumsterer hos naboen. Stykket er omfattende med mange replikker og sange. Regibemærkninger er i kursiv.

Stykket lever op til bogen/ filmen.

Historien om Karlas kabale kan de fleste børn nikke genkendende til. I denne version, som drama, bliver en sjov og hektisk hverdag i Karlas familie beskrevet. Stykkets tekster er omfattende, idet der er rigtig mange replikker og sange. Det kræver derfor, at skuespillerne er voksne og børn/ unge, der er vant til at spille teater. Egner sig til opførelse af blandede dramahold eller professionelle. Der er ingen noder i bogen. Rettigheder tilhører forlaget, hvorfra manus kan rekvireres.


Bogmarkedet

Årg. 149, nr. 28 (2003)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 149, nr. 28 (2003)


Berlingske tidende

d. 30. okt. 2003

af

af

Jens Andersen

d. 30. okt. 2003


Weekendavisen

d. 7. nov. 2003

af

af

Damian Arguimbau

d. 7. nov. 2003