Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Karstens krig : en drengs oplevelser under besættelsen


Beskrivelse


Karsten er 7 år, da Danmark bliver besat. Hans glæde ved natur og dyr fortsætter, men besættelsen får indflydelse på hans liv, og han oplever også farefulde ting.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2009

af

af

Else Lerche

d. 18. maj 2009

Romanen er til børn fra 10 år, der vil læse om besættelsestiden, eller som til et projekt skal læse en skønlitterær tekst om perioden.

Forfatteren har ikke udgivet andet på dansk. Karsten er 7 år, da tyskerne besætter Danmark. Hans glæde ved natur, dyr og legekammerater optager ham, men besættelsen påvirker hans hverdag. Han oplever farefulde ting og hans familie deltager i modstandskampen. Hans far er ved politiet og kommer til Buchenwald. Han ønsker selv at deltage, men gør det først i 1945. Handlingen opleves mere episodisk end sammenhængende, da ønsket om at fortælle om besættelsen synes at være styrende. Nok derfor følges episoderne sjældent op. Gennem ting Karsten erfarer og selv oplever, får læseren en del faktuel viden om begivenheder og forhold, fx illegale blade, vareknaphed, at skjule jøder, Chr.X's rideture, tyske flygtninge og russernes besættelse af Bornholm i 1945. Personer og miljø får man en fornemmelse af, men det folder sig ikke rigtig ud. Teksten er skrevet i et udmærket, letlæseligt sprog. Farveforsiden viser Karsten og tyske soldater. Bagsideteksten giver indtryk af indholdet.

Andre romaner hvor yngre børn oplever besættelsen er Esben, 1984, Farlig færd, 2004 og Den onde drøm, 1996.

Romanen er skrevet i et letlæseligt, velfungerede sprog. Den giver indtryk af Karstens oplevelser under besættelsen, som man får god viden om. Men den mangler noget atmosfære, og derfor bliver handlingen ikke så levende for læseren.Informationer og udgaver