Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kaskelotternes sang


Beskrivelse


Hvalungen Tangøjes fortælling om livet i det store hav, da han bliver væk fra sin flok. En historie om kampen for at overleve, men også om forurening af havet, som gør det svært for hvalerne at leve.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Garde (skole)

d. 18. dec. 2018

Kaskelotungen Tangøje fødes medens forårssolen får isen til at smelte og drive sydpå og oplever kort efter moderens kamp mod en flok spækhuggere, der angriber, da det er svært at følge medflokken, når tempoet skal afpasses den nyfødte. Han vokser op og morer sig sammen med veninden Gylte - og det er rart når mor er i nærheden. I heroisk kamp mod hvalfangere dør hun dog, og de ungeflygter, kommer bort fra flokken og langt sydpå til havforurening i form af kemiske affaldstønder, gammelt krigslegetøj og fedtet olie. Gylte omkommer i olien og Tangøje møder den hvide oiding:Gamle Dick. Efter en tur gennem Dødens dal og kamp med en kæmpeblæksprutte hjælpes han på rette vej og hører langt borte - kaskelotternes sang. - B.H. har begået en dejlig fabulerende fortælling omlivet i havet, om livet på jorden og om de dumme, der ødelægger begge dele. Han leger med sproget, boltrer sig som en kåd kaskelot og digter så det er en fryd, men slår så nu og da over irendyrkede, missionerendeindfald. Else Bering har tegnet mange, følelsesladede, varme, levende blyantstegninger. Oplagt oplæsningsbog, evt. også klassesæt. 2.-5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Lorck (børn)

d. 18. dec. 2018

Bogen handler om en flok kaskelothvaler, og begynder med ungen Tangøjes fødsel. T, oplever hurtigt, at mange farer lurer på flokken, men også at der findes glæde, tryghed og frihed. Moderendræbes af hvalfangere, og på sin desperate flugt kommer T. bort fra flokken. Ensom og bange oplever han konsekvenserne af olie- og giftforureningen af havet og af menneskenes hensynsløse jagt påhvalerne. Til slut genfinder han kaskelotflokken. - Bogen er fortalt i et levende og varieret sprog, og den er smukt, stemningsfuldt og rammende illustreret af Else Bering. - Fortællingen er bådesmuk og skræmmende, og den udstråler en fascinerende og fremmedartet atmosfære. Dens menneskeliggjorte beskrivelse af dyrene bevirker, at læsernes sympati helt er på hvalernes side og modmenneskene, som i bogen kun volder død og ødelæggelse. - En snert af sentimentalitet og enkelte biologiske ukorrektheder i tekst og billeder er uden betydning i forhold til den oplevelse bogen iøvrigt er. Her er stof tileftertanke og diskussion, og de fleste vil søge yderligere oplysninger om hvaler, forurening og udryddelse af truede dyrearter. Velegnet til oplæsning. Spændende for bådebørn og voksne. Oplæsning fra 7 år. Selvlæsning fra 10 år. Anbefales i rigeligt ex.tal.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. maj 2016

af

af

Dorthe Grønbæk

d. 12. maj 2016

Flot genudgivelse af Bent Hallers kendte historie om hvalungen Tangøje og dens dramatiske oplevelser på havet. Højtlæsning fra 7 år og selvlæsning fra 10 år.

Den lille hvalunge Tangøje bliver født ind i en stor kaskelotfamilie. Han lever et trygt, men også farefuldt liv i den store flok og bliver godt beskyttet af sin mor. Hun lærer ham mange vigtige ting, som fx at fange blæksprutter og altid være på vagt for havets mange mystiske lyde og farer. Under et angreb fra mennesker og deres harpuner, forvilder Tangøje sig væk fra flokken og sin mor, og han må klare sig alene på det store hav. Han udsættes for farer og udfordringer, men lærer at klare sig selv. Genudgives i forbindelse med Bent Hallers 40 års forfatterjubilæum. Jubilæumsudgaven er med illustrationer af Lea Letén, og teksten er uændret. Forrest i bogen er indholdsfortegnelse med kapiteloversigt.

Smuk genudgivelse af en fortælling som stadig er aktuel, og som stadig vil have læsere. Handler om de store emner som venskab, døden, personlig udvikling og ikke mindst forurening og dyreliv. Sproget er malerisk og levende. Lea Leténs illustrationer er velvalgte og giver bogen et nutidigt løft. Flot og indbydende forside. En klassiker som børn i dag også bør kende til.

Bogen er i forhold til tidligere udgaver nu med illustrationer i farver. En anden bog om forholdet mellem dyr, mennesker og naturen, kunne være Himmeldanser.


litteratursiden.dk

d. 17. feb. 2019

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 17. feb. 2019

I anledning af Bent Hallers 70-års fødselsdag og 40-års forfatterjubilæum i 2016 er 'Kaskelotternes sang' blevet genudgivet med illustrationer af Lea Letén. Et kunstværk i bogform, der desværre er mer...


Information

d. 4. juni 2016

af

af

Anita Brask Rasmussen

d. 4. juni 2016


Weekendavisen

d. 12. mar. 1982

af

af

A. M.

d. 12. mar. 1982


Information

d. 11. mar. 1982

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 11. mar. 1982


Jyllands-posten

d. 11. jan. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 11. jan. 1982


Berlingske tidende

d. 22. dec. 1981

af

af

-st

d. 22. dec. 1981


Politiken

d. 8. dec. 1981

af

d. 8. dec. 1981


Morgenposten

d. 20. dec. 1981

af

af

Peter V. Eriksen

d. 20. dec. 1981


Kristeligt dagblad

d. 12. dec. 1981

af

af

Vagn Lundbye

d. 12. dec. 1981


Aalborg stiftstidende

d. 15. feb. 1982

af

af

Lange

d. 15. feb. 1982


Lands-avisen Aktuelt

d. 25. jan. 1982

af

af

Steffen Larsen

d. 25. jan. 1982


Aarhuus stiftstidende

d. 28. dec. 1981

af

af

ks

d. 28. dec. 1981