Bøger / faglitteratur / interviews

Kategori C : hooligans i Europa


Beskrivelse


En insiderskildring af volden, værdierne, og alt det, der udgør holigankulturen. Hooligans fra berygtede europæiske firmaer fortæller uden filter om deres oplevelser og erfaringer, deres had til modstanderne og deres kærlighed til fodbold.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. mar. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 29. mar. 2011

For læsere som interesserer sig for fodbold-kultur, og her specielt hooliganismen som kultur- og samfundshistorisk fænomen. Til opgavebrug fra og med folkeskolens ældste klasser.

Peter Grønlund, der før har skrevet om subkultur bl.a. i Subkultur : undergrund og modkultur har rejst rundt i Europa og interviewet repræsentanter fra den hårde kerne indenfor europæisk fodbold-hooliganisme. Det er der kommet en yderst interessant og tankevækkende bog ud af. I det indledende afsnit. "Fans fra helvede" konstaterer PG "Spørgsmålene er fordomsfrie, svarene ærlige". Det første sørger han selv dygtigt for. Der er ikke mange hævede pegefingre om den voldskultur bogen vidner om. Og netop det gør, at svarene virker troværdige og ærlige, men bestemt ikke mindre skræmmende. Det er en råt for usødet verden bogen giver dokumentarisk liv. En verden, hvor det skaldede og muskelsvulmende macho-idealmandsudtryk dyrkes, hvor blikket er afstumpet hårdt, mærkevarer paradoksalt dyrkes, og hvor endog mundens tatoverede slimhinde vidner om et tilhørsforhold, som står over alt andet. Til klubben og den særlige gruppering, i jargonen "firmaet", man som hooligan tilhører. En voldsforherligende kultur, som dette citat cementerer: "Volden er et drug, og det stopper aldrig. Aldrig!".

Jeg husker en klassiker som Bufords Blandt hooligans. Om kulturen i Danmark fx Hooligan : respekten, æren, rusen eller modige Forklædt som nazist.

Skræmmende og tankevækkende dokumentar om hooliganisme.


Politiken

d. 3. maj 2011

af

af

Lars Trier Mogensen

d. 3. maj 2011


Berlingske tidende

d. 11. apr. 2011

af

af

Mads Kastrup

d. 11. apr. 2011