Bøger / skønlitteratur / digte

Keep the dog


Beskrivelse


Digte der i en surrealistisk streg maler rum fra den indre og ydre verden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. maj 2017

af

af

Thomas Olesen

d. 11. maj 2017

Er man til komplekse og mystiske digte fulde af billeder og dunkle anelser, anbefales disse surrealistiske ordmalerier.

Digtsamling med tekster, der består af visuelle tableauer og tilstande, ofte drømmeagtige og udenfor tidens dimension. Nogle tekster ligner haikudigtet i opbygning: "Akkorder af lys / Vendt mod sindets bund // Sommerfugle mod morgen". Andre er beslægtet med maleriet. Sidste del består af en række nekrologer til kunstnere, herunder bl.a. Paul Eluard og (nulevende) Per Kirkeby: "Skyldes afstande / En misfarvning? // En virkelighed / Længere væk, eller / Er det / Der nærmer sig / Hele tiden / Fastgroet? // Omsorg klynger sig / Til / Farven".

Det er vanskeligt at sige noget samlet om digtene, da de stritter i mange retninger og bruger mange greb. "Rejsende horisontdigte, udspændt med vinger der bruser mellem leg, tvivl og anelse", kalder digterkollegaen Erik Helger digtsamlingen i et citat på bagsiden. Det er en åben, men alligevel - og netop derfor - dækkende betegnelse. Nogle digte er uigennemtrængelige og lukkede, og der findes mange fine perler iblandt.

Det er svært at pege på lignende forfatterskaber, som bevæger sig indenfor samme brede (og dunkle) ramme. Ønsker man flere digte af samme art, kan der henvises til flere af de digtsamlinger, som Wassilefsky har skrevet, senest Planetariet.