Bøger / faglitteratur / breve

Kierkegaard : breve og notater fra Berlin


Beskrivelse


Forfatteren og filosoffen Søren Kierkegaard (1813-1855) var fire gange i Berlin. Hans første og længste ophold i Berlin var i vinteren 1841-1842, hvor han var fire og en halv måned i den hastig voksende by. I maj måned 1843, i maj 1845 og igen i maj 1846 var han kun på korte ophold i Berlin, nemlig henholdsvis cirka tre uger, lidt over en uge og cirka fjorten dage. Det er især fra Kierkegaards breve fra Berlin til hans ven Emil Boesen, familie og bekendte, at vi kender til hans tanker og oplevelser i Berlin, i mindre omfang fra hans notater. Vi læser om hans skriveprojekter, om Schelling, hvis forelæsninger han fulgte, om Regine Olsen, som han bad Emil Boesen holde øje med hjemme i København. Og vi læser om hans helbred, hans undervisning i tysk, om hans boforhold i Berlin, om mad og drikke, om vejret og om jul i Berlin. Endvidere om hans kulturelle oplevelser, herunder hans betagelse af sopranen Hedwig Schulze, da han så og hørte hende synge i Mozarts Don Giovanni på operaen i Berlin. Han blev betaget af hende, fordi hun lignede Regine Olsen. Og vi læser om Kierkegaards forhold til de øvrige danske, der i de perioder også var i Berlin.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 2012

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 6. jan. 2012

Generelt henvender bogen sig primært til professionelle Kierkegaard-forskere, men den omfattende introduktion kan have bredere appel.

Søren Kierkegaard var ikke meget for at forlade København, men 4 rejser til Berlin blev det til, og udkastet til Enten-eller blev skrevet her. Den længste rejse var i 1841-42 på 4 1/2 måned. De efterfølgende i 1843, 1845 og 1846 fra 1-3 uger. Filosof mag.art. Jens Staubrand har tidligere indgående beskæftiget sig med Kierkegaard. Her har han samlet Kierkegaards breve og notater fra Berlin. Brevene og notaterne fylder ca. halvdelen af bogen. Der foreligger kun breve fra hans første 2 rejser, hvorimod der er få og ikke omfattende notater fra alle 4 rejser. Brevene fra første rejse fylder mest, og det er især breve til vennen Emil Boesen og familien. Samlet giver de et godt indtryk af Kierkegaards oplevelser, hans helbred, forholdene i Berlin m.v. Første halvdel af bogen er Staubrands glimrende introduktion til Kierkegaards rejser, hvor de sættes i perspektiv både i relation til de personer Kierkegaard møder og kulturhistorisk.

Kierkegaard-eksperten Peter Tudvad har tidligere skrevet om Kierkegaards Jyllandsrejse, 2006. Der findes ikke noget særskilt værk om Kierkegaards Berlin-rejser.

En samling af Kierkegaaards breve og notater fra hans Berlinrejser samt en kompetent og omfattende introduktion ved Kierkegaard-eksperten og filosoffen Jens Staubrand.


Kristeligt dagblad

d. 6. mar. 2012

af

af

Povl Götke

d. 6. mar. 2012