Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kim og den forsvundne skat


Beskrivelse


Da en masse penge forsvinder fra et bornholmerur, må Kim og hans venner gå i aktion for at afsløre tyvene.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2006

af

af

Bo Knudsen

d. 10. jan. 2006

Det er altid interessant at genlæse sin barndoms litteratur. Og de populære børnekrimiserier bliver i stor stil genudgivet for tiden. Her er de to første bind af Kim-bøgerne. Samme udseende og samme indhold. Dengang syntes jeg bedre om f.eks. Blytons De fem, og sådan har jeg det endnu. Hvor De fem stadig kan læses af ”moderne” børn, synes jeg Kim hører fortiden til. I både intrige, børnenes måde at agere på og sproget kan man mærke, at der er sket meget siden 1957, hvor bind 1 udkom første gang. Kim og kammeraterne tilbringer deres ti uger lange sommerferie ved et lille nordsjællandsk fiskerleje. Her bygger de huler i skoven og løser et mysterium om nogle mystiske mænd, der snuser rundt. Kim skriver oplevelserne ned og sælger historien til et forlag for 1000 kr. I bind 2 stjæler en lusket krybskytte pengene, og ved at følge forskellige spor, løser børnene mysteriet. For de ca. 10-11-årige er det uforpligtende underholdning i et trygt og overskueligt miljø. Det er som at se en gammel s/h film, hvilket kan være vældig hyggeligt, indimellem. Nye serier som bøgerne om Mikkel af Oscar K. eller Det seje sjak står i dyb gæld til bøgerne om Kim, men tilfører samtidig genren sprog og miljø, der passer til i dag.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tove Delica

d. 18. dec. 2018

Kim og co., den kvikke og modige Kim, den lige så friske Erik, den kønne Katja og den fattige, men kloge Brille opklarer i denne børne-krimi endnu et mysterium. Som løn for sin første bog harKim fået 1000 kr. Disse penge skal Brille have, og for spændingens skyld graver børnene dem ned i skoven. De inviterer Brille på skattejagt om natten og finder, at pengene er borte. Banden findernu tyven ved kvikt detektivarbejde og pågriber til slut den usympatiske rottelignende Laursen, som også har drevet krybskytteri. Kim går straks i gang med at skrive om begivenhederne. Denne Kimbogudkom første gang i 1957. Forsiden er moderniseret, idet det gamle omslag kun signalerede drenge-bog, mens det nye viser et kønt par i moderne sweat-shirts. Indholdet virker dog stadig gammeldagsmed vendinger som "en dreng i korte bukser med skæv skilning", der ryger majspibe (børnene er 14-15 år!) Kønsrollerne er yderst antikke, der er ikke antydning af noget mellem Kim og Katja, selv omKim er forelsket ihende. Alle personer er skabeloner, miljøbeskrivelsen udgøres af nogle få linier, og sproget er næsten kun hovedsætninger. Bogen er let at læse og har en enkel, men spændendeintrige, der dog aldrig bliver medrivende eller troværdig. Efter min mening en dårlig trivi. Vi har mange lette spændende bøger for de ni-tolv årige, der giver dem væsentlig bedre oplevelser enddenne 30-årige sag.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Kim-bøgerne udsendes nu i anden udgave. Den foreliggende titel udkom første gang i 1957 og i niende oplag i 1973. Kim, Katja, Erik og Brille holder sommerferie i et fiskerleje i Nordsjælland.Kim har fået et honorar på kr. 1000,- fra sit forlag, og denne formue er gravet ned i skoven. "Skatten" forsvinder på mystisk vis. De fire børn ønsker ikke at involvere politiet, men tager sagen iegne hænder. Det ender, som det skal. Pengene findes, og skurken, der også fanger dyr i invaliderende fælder, pågribes og overdrages til politiet. Denne meget forudsigelige historie bliver aldrigrigtig spændende. Der er enkelte gode tilløb, men det virker gumpetungt. Plottet er for gennemskueligt, og da personkredsen er ret begrænset, vil vakse læsere i målgruppen (ti-fjorten år) havefundet frem til tyven, inden Kim på side 55 løser problemet. Bogens indhold er identisk med den første udgave, og en del af bogens holdninger bærer præg af at have mange år på bagen. Forsiden erført up-to-date. Katja ogKim er afbildet i skoven iført mærkevarepåklædning anno 1986. Teksten kan selvlæses fra 3.-4. klasse, og selv om der nok skal være læsere til denne noget klichéprægede,dialogfyldte og altmodische bog, er den ingen nødvendig anskaffelse til skolebiblioteket.