Bøger / skønlitteratur / digte

Kimærerne og andre digte


Beskrivelse


Digte. Sonnetter, elegier og odeletter, der rummer et mytologisk univers med tråde til den franske revolution over temaer som genfødsel, drøm og genskabelse. Desuden et mindeskrift for digteren.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. nov. 2019

af

af

Thomas Glud

d. 7. nov. 2019

Digte af og et mindeskrift for digteren Gérard de Nerval. For den garvede læser af klassisk poesi.

Bogen, som er trykt i et lommeformat, består af sonetsamlingen "Kimærerne" med efterfølgende kommentarer, et udvalg af elegier, odeletter samt et mindeskrift skrevet af vennen Théophile Gautier en snes år efter Nervals selvmord. Det er første gang "Kimærerne" oversættes til dansk.

Kimære-sonetterne rummer et mytologisk univers med tråde til den franske revolution over temaer som genfødsel, drøm og genskabelse. Men de er næsten hermetisk lukkede. De fleste andre digte i samlingen mangler styrke. Oversættelsens gendigtning når ikke i mål med sit formidlingsforsøg, og det er til tider en altmodisch oplevelse af rimende ældre gloser og omvendt ordstilling. Kun "Sommerfuglene", "Pausen" og især "Opvågnen i tog" vækker begejstring med sin kombination af lethed, billeddannelse og kraftfulde sidste linjer. Se denne vækkelse i landskabet: "Her er hvad jeg så. Træerne på min rute/ viskedes flygtigt ud som en hær på retræte/ og nedenunder mig, som bevæget af lave vinde,/ rulled' jorden afsted i bølger af marker og stene//...// Og jeg var på min post, jeg var lige vågnet!". Mindeskriftet er ligeledes givtigt.

Man mindes på samme tid om Nietzsches Således talte ZarathustraOvids MetamorfoserDen nye Ikaros, Ovids metamorfoser og Konstantin Bibels Den nye IkarosMan mindes på samme tid om Nietzsches Således talte Zarathustra, Ovids metamorfoser og Konstantin Bibels Den nye IkarosMan mindes på samme tid om Nietzsches Således talte Zarathustra, Ovids metamorfoser og Konstantin Bibels .


Standart

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)

af

af

Sebastian Egholm Lund

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)