Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kinesisk religion og livsanskuelse : fra arkaisk til moderne tid


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juli 2012

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 13. juli 2012

Henvender sig til læsere, der interesser sig for kinesisk kultur og/eller religion og filosofi. Til opgavebrug kræves mindst godt gymnasieniveau.

Klaus Bo Nielsen (f. 1954) er cand. mag. i kinesisk og religionsvidenskab, ansat på Aarhus Universitet. Han skriver her et meget omfattende og savnet akademisk værk om kinesisk religion og livsanskuelse. Bogen indledes med et afsnit om kinesisk kosmologi, der som bogens forord understreger "spiller en vedvarende og fundamental rolle i den kinesiske livsopfattelse". Næste afsnit er om "arkaisk religion". Herefter grundige introducerende afsnit om de tre grundlæggende "skoler" i Kina. Det er kongfuzianisme, daoisme og buddhisme. Dog er der et særskilt afsnit om "Nykongfuzianismen og den moderne konfuziansime". At emnet er næsten umuligt massivt vidner også disse ord om: "Denne bog er en indføring i en flere tusind år gammel civilisations religion og filosofi og kan derfor kun blive en skitsering af de hovedtendenser, der har eksisteret og stadig eksisterer i dag". Bogen er akademisk meget velskrevet, men kan uden større forudsætninger læses alene med interessen for den fascinerende kinesiske kultur som dynamo for læselysten.

Der findes ikke på dansk andre så omfattende værker. Af samme forfatter også Kinesisk filosofi : den klassiske periode (550-200 f.v.t.) eller David Favrholdts Kinesisk filosofi.

Et akademisk værk med et relativt mindre antal læsere især på de større biblioteker, men til opgavebrug absolut af blivende værdi.


Politiken

d. 25. aug. 2012

af

af

Mikael Rothstein

d. 25. aug. 2012


Kristeligt dagblad

d. 17. sep. 2012

af

af

Povl Götke

d. 17. sep. 2012


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 195 (2012)

af

af

Poul Ferland

Nr. 195 (2012)