Bøger / faglitteratur / biografier

Kjeld & Dirch : historien om Danmarks største komikerpar


Beskrivelse


Om komikerparret Kjeld Petersen (1920-1962) og Dirch Passer (1926-1980) og deres mange roller i teater, revy og film samt en skildring af skyggesiderne uden for rampelyset.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. mar. 2011

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 4. mar. 2011

Bred målgruppe måske især blandt de lidt ældre læsere af biografier. Måske øget interesse pga. en aktuel opsætning af en teaterforestilling om komikerparret, hvor Jonathan Spang spiller Kjeld og Anders Mattthesen giver den som Dirch. Der er også en film på vej om Dirch Passer.

Jesper Gaarskjær skriver her en biografi om Danmarks legendariske komikerduo, Kjeld Petersen (1920-1962) og Dirch Passer (1926-1980). At stor komik ofte opstår af en tilsvarende del tragik vidner flere af kapitlerne om. En overskrift er fx "Den fabulerende fællesklovn" og en anden "Det ensomme, splittede hjerte". Her karakteriseres Kjeld Petersen både som den "kloge drenge, den generte unge mand og den lovende skuespiller". Bogen beskriver bl.a., hvordan de 2 unge komiske talenter møder hinanden og sammen skaber komiske klassikere som "Tømmerflåden" og "Skolekammerater". Dengang i 1950'erne var "Kellerdirk Bros." en komisk revolution, og deres absurde crazy-komiske og satiriske samfundsrevsende stil er helt sikkert inspiration for mange nutidige komikere. Bogen forener en biografisk fortælling om et par ovenud talentfulde komikere med et yderst menneskeligt portræt af et venskab, og alt det de 2 også var fælles om, følsomheden, ensomheden, soldeture, og den paradoksale manglende selvtillid søgt skjult af en whisky eller 17, og et alt for kort liv.

Første bog om duoen samlet, ellers fx Sønnichsens Dirch Passer fra 2009.

Yderst velskrevet biografi, der kan bruges bredt på de fleste biblioteker.


Jyllands-posten

d. 2. mar. 2011

af

af

Henrik Lyding

d. 2. mar. 2011


Kristeligt dagblad

d. 1. mar. 2011

af

af

Claus Grymer

d. 1. mar. 2011