Bøger / faglitteratur / bibliografier

Klima og mennesker : humanistiske perspektiver på klimaforandringer


Beskrivelse


Humanvidenskabelige bud på forskellige emner i klimadebatten. Om menneskets forudsætninger for at begribe klimaforandringer og handle hensigtsmæssigt i forholdt til dem, forskellige fortolkninger af klimaet i kunst, litteratur og massemedier, og afslutningsvis klima og praksis, hvordan opleves konkrete initiativer.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2014

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 28. jan. 2014

Henvender sig til læsere med interesse for akademiske, humanvidenskabelige synsvinkler på klimaændringer.

Antologi skrevet af forskere fra det humanistiske felt. Dens formål er at se klimaændringer i forskellige humanvidenskabelige lys. Bogens 9 kapitler er delt i 3 delafsnit: 1. De kulturelle forudsætninger for at forstå og handle, 2. hvordan fremstiller, fortolker og udlægger man de kulturelle klimarepræsentationer og 3. praksis, dvs. hvordan kan man anskue forskellige tiltag og initiativer. Arktis er et gennemgående udgangspunkt for flere artikler, bl.a. de arktiske folks opfindsomhed i forbindelse med at overleve og isbjørne som et tvivlsomt ikon for klimaændringer. Andre temaer er digital øko-kunst med analyser af kunstneres eksperimenter med økologi-installationer, analyse af avisers behandling af klimaet, en klimakampagne i et boligkvarter i Kina og "bad practice", altså læbebekendelse kontra hvad man gør i praksis. Samtlige artikler har teoretiske indgange og er præget af akademisk behandling af stoffet, bl.a. med lange litteraturlister. Bogen er illustreret med enkelte fotoer og spredte tabeller.

Dette er den første egentlige bog som forsøger sig med et emne, der ellers hidtil har været præget af naturvidenskabelige tilgange.

Bogen giver et humanvidenskabeligt bud på forskellige emner i forbindelse med klimaændringerne, uden at komme ud over sit akademiske udgangspunkt. Den kan godt forekomme lidt teoretisk og verdensfjern.


Kritik

Årg. [47], nr. 212 (2014)

af

af

Morten Rasch

Årg. [47], nr. 212 (2014)


Antropologi

Nr. 71 (2015)

af

af

Mikael Bellers Madsen

Nr. 71 (2015)Informationer og udgaver