Bøger / skønlitteratur til børn / digte

Knaldperler : Digte for Børn mellem knap 3 og godt 70 Aar


Beskrivelse


Fabler for børn, hvor man møder både fordrukne busser, ål, krigeriske kalkuner og sågar en fræk Mikkel Ræv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2015

af

af

Christine Christensen

d. 24. apr. 2015

I denne samling af fabler møder man både frække busser, ål og krigeriske kalkuner. Bedsteforældre, der i sin tid fik læst Kaj Munks små fabler og digte højt, kan føre traditionen videre til børnebørn på ca. 4-6 år med denne nye udgivelse.

Kaj Munk har skrevet bogens rimede vers og små dyrefabler, der første gang er udgivet 1936. Hvert opslag indeholder sin egen lille rimede historie med naturen, dyr eller børn som hovedpersoner. Det er fortællinger om ål, køer, kalkuner og ænder, og denne, der handler om en overmodig bus: "Det indfald fik en Omnibus: "Hvad skal jeg med en Fører?" Og derpaa tog den sig en Sjus og gav sig til at køre. Og ned ad Bakke gik det rask. Der traf den Tue liden. Saa gik det i en Grøft pladask. Der har den ligget siden." Henrik Hansen har illustreret i sort/hvide stregtegninger og den lille bog indledes med en kort beskrivelse af Kaj Munks forfatterskab og Henrik Hansens illustrator-karriere. Den originale tekst er bevaret, med store bogstaver og dobbelt aa.

Små digte eller dyrefabler, hvis rytmiske rim er præget af drillesyge og ordglæde, der vil glæde den voksne oplæser, men udstyr og indhold vil ikke umiddelbart tiltale nutidens børn og udgivelsen er måske mest relevant for voksne nostalgikere.

Dyrenes hverdag (Ved Maria Isenbecker) af Harald H. Lund minder meget om disse små dyrehistorier, men er genudgivet i et mere farverigt og tiltalende layout.