Bøger / faglitteratur / bibliografier

Knud den Store : drømmen om Nordsøimperiet 1014-1066


Beskrivelse


Om Knud den Stores (995-1035) forhold til rigets tre vigtigste nationaliteter: englænderne, danerne og nordmændene, og om hvordan han prøvede at forene dem varigt. Da faderen, Sven Tveskæg, døde i 1014 i England, efter han havde erobret landet, blev Knud konge og nu startede bestræbelserne på at skabe et nordsøimperium bestående af Danmark, England og Norge.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2010

af

af

Sune Hundebøll

d. 13. sep. 2010

Bogen henvender sig til læsere med interesse for Danmarks historie, særligt til dem der vil læse om den sene vikingetid.

Forfatteren er historiker og har tidligere undervist i historie og oldtidskundskab i gymnasiet. Knud den Store ønskede at samle et Nordsø-imperium bestående af Danmark, England og Norge. Med en vikingehær erobrede han magten i England, som blev centrum i hans rige og med tiden voksede sig større. Men imperiet holdt ikke og efter hans død gik det helt i opløsning. Bogen fortæller, bl.a. med afsæt i "Encomium Emmae", om Knud den Stores erobringer og liv. Fortællingen afrundes med tiden efter hans død, hvor landene kommer under forskellige konger. Bogen er illustreret med fotos af runesten, fund fra Knud den Stores tid, kalkmalerier m.m.

Knud den Store er beskrevet i mange bøger om danske konger, vikingetiden eller Danmarks historie. Jens Kowalczyk har skrevet en mindre bog med titlen Knud den Store, 1994. Ellers er denne bog eneste nyere udgivelse, der udelukkende har Knud den Stores historie i fokus. Kongen er beskrevet i flere engelsksprogede værker som The reign of Cnut : King of England, Denmark and Norway og Cnut : the Danes in England in the early eleventh century.

En helstøbt beretning om Knud den Store og hans idé om at skabe et Nordsø-imperium. Fint fortalt og i en lækker indpakning, der bør kunne friste de historieinteresserede læsere.


Jyllands-posten

d. 24. sep. 2010

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 24. sep. 2010


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 188 (2011)

af

af

Jørgen Lassen

Nr. 188 (2011)Informationer og udgaver