Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Knud & Knud


Beskrivelse


Anne og Peter skal holde sommerferie hjemme, men har løjet om spændende planer. Da de mødes, må de finde en udvej. Løsningen bliver, at præsentere sig under nyt navn og begge vælger navnet Knud.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 1996

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 20. mar. 1996

Bogens indbydende forsideillustration indicerer en god oplevelse. Bagsideteksten fortæller, at historien er fra tv-udsendelserne, og at den egner sig til højtlæsning. Enig! Anne og Peter er venner. De har - færdige med 1. klasse - netop fået sommerferie. Hver især har de bildt den anden ind, at de skulle noget ganske særligt. Da sandheden, at de begge skal i fritidsklubben hver dag, går op for dem, indgår de en hemmelig pagt og skifter navne (identitet) til Knud & Knud. Nu kan de som Anne og Peter love alt, men som Knud & Knud behøver de ikke holde det. Det er deres styrke i den nye pagt. Man skal holde, hvad man lover, er bogens motto! De har fundet et tomt hus nede på stranden. Her holder de til, og her finder de på mange sjove ting. Deres problem er at undgå, at forældrene, pædagogerne og endelig, men ikke mindst skrækkelige Søren finder ud af, hvad der foregår. Det er en dejlig historie fortalt med en varme og en glød, der vidner om, at forfatteren holder af sine personer. De noget groteske s/h tegninger passer ikke desto mindre fint til historien, der indholdsmæssigt og sprogligt vil glæde børn på indskolingstrinnet. Forfatteren har tidligere bl.a. skrevet Svends historier.


Bibliotekernes vurdering

d. 20. mar. 1996

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 20. mar. 1996

De, der så TV-udsendelsen om Knud og Knud sidste sommer, vil garanteret glæde sig over dette gensyn med de to friske 7-8 årige unger. Er læsningen det første møde, er det dog også en god oplevelse. Bogen er fortalt så levende, at man sagtens kan danne sig sit eget billede af personerne, og skulle det knibe for de yngste tilhørere, har Dorte Karrebæk illustreret med sort/hvide tegninger i sin karakteristiske streg. Handlingen holder sig til børnenes eget univers. Sommerferie, hemmelige huler, kærester og drillerier er jo kendte størrelser for de fleste børn. De voksne omtales kun helt perifert, og der er ikke flere voksne aktører end dem, der er absolut nødvendige for handlingen. Sproget har overvægt af direkte tale, hvilket gør teksten levende at læse højt, og bogen kan absolut anbefales, når der skal bruges en god højtlæsningshistorie til de 6-9 årige. Det direkte sprog gør også bogen rimelig let at selvlæse, så den kan kaperes af en del 9 årige, og en af bogens kvaliteter er netop, at den vil more såvel den 6 årige tilhører, som den 9 årige selvlæser. Forfatteren er i forvejen repræsenteret på bibliotekerne med Svends historier fra 1991. Bogen udgives i den nye forlagsserie Konfetti , og vil med sin meget farvestrålende forside appellere til læserne.


Weekendavisen

d. 13. sep. 1996

af

af

Damian Arguimbau

d. 13. sep. 1996