Bøger / skønlitteratur / noveller

Knuder : noveller


Beskrivelse


Korte noveller om livet og menneskers ageren med hinanden og sig selv. Realistiske hverdagshistorier med surrealistiske elementer.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. juni 2018

af

af

Heidi Buur Pedersen

d. 11. juni 2018

"Af og til er det sådan når man læser, at enkelte sætninger rammer én og slår én ud". Korte og stramt komponerede historier, der er bidende, humoristiske og tankevækkende. Vil begejstre novellelæsere og fans af Dorthe Nors.

Novellesamlingerne "Knuder" og "Drømmeskiver" udkom på norsk i 2012 og 2016. Her er de samlet i en dansk oversættelse af Sara Koch. 45 noveller i varierende størrelser, lige fra én side til de lidt længere, men alle korte. Der er referencer til fx Rimbaud og Inger Christensen, og der bruges en del litterære virkemidler, fx brug af gentagelser, fodnoter og leg med tid og synsvinkler. Øyehaug har på dansk udgivet romanerne Undis BrekkeVente, blinke og Vente, blinkeNovellesamlingerne "Knuder" og "Drømmeskiver" udkom på norsk i 2012 og 2016. Her er de samlet i en dansk oversættelse af Sara Koch. 45 noveller i varierende størrelser, lige fra én side til de lidt længere, men alle korte. Der er referencer til fx Rimbaud og Inger Christensen, og der bruges en del litterære virkemidler, fx brug af gentagelser, fodnoter og leg med tid og synsvinkler. Øyehaug har på dansk udgivet romanerne Undis Brekke og .

Næsten 50 litterære godbidder i én lille bog. Det er novellekunst, når det er allerbedst, og en absolut fornøjelse, hvordan det lykkes, når Øyehaug leger med sprog og virkemidler. De surrealistiske elementer glider helt naturligt ind i realismen i bedste Murakami-stil. I de fleste af novellerne er man suget ind i historien fra første linje, og efter endt læsning må man lige tage sig tid til at fordøje oplevelsen.

De skæve og stramme historier giver mindelser til KantslagHistorien om Fru BergVinternovellerMænd uden kvinderEfter skælvetHvor der er fugle og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg og Vinternoveller. De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller Mænd uden kvinder og Efter skælvet. Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til Hvor der er fugleDe skæve og stramme historier giver mindelser til Kantslag og Ingvild H. Rishøis og Vinternoveller. De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller Mænd uden kvinder og Efter skælvet. Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til Hvor der er fugleDe skæve og stramme historier giver mindelser til Kantslag og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg og . De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller Mænd uden kvinder og Efter skælvet. Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til Hvor der er fugleDe skæve og stramme historier giver mindelser til Kantslag og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg og Vinternoveller. De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller og Efter skælvet. Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til Hvor der er fugleDe skæve og stramme historier giver mindelser til Kantslag og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg og Vinternoveller. De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller Mænd uden kvinder og . Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til Hvor der er fugleDe skæve og stramme historier giver mindelser til Kantslag og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg og Vinternoveller. De surrealistiske elementer finder man også i Murakamis noveller Mænd uden kvinder og Efter skælvet. Novellen "Fra fyret" er næsten en optakt til .


Weekendavisen

d. 6. juli 2018

af

af

Linea Maja Ernst

d. 6. juli 2018


Kristeligt dagblad

d. 7. juli 2018

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 7. juli 2018


Standart

Årg. 32 nr. 4 (2018)

af

af

Steffen Krejberg

Årg. 32 nr. 4 (2018)