Bøger / faglitteratur til børn

Kød


Beskrivelse


Refleksioner over begrebet kød og dets plads i menneskets liv.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2018

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 17. maj 2018

Vidste du, at vi alle sammen i gennemsnit fortærer ca. 52 kg kød om året?. Dette essay udfordrer tankevækkende begrebet kød og dets plads i menneskets liv. For dig som gerne gør dig filosofiske tanker om alt det vi ellers tager for givet.

Jonatan Leer udnævner sig selv til "kødæder med samvittighedskvaler" i sit essay om kødets plads på godt og ondt i menneskets historie og i nutiden. Bogen er delt med fire overskrifter: "Den, der spiser flæskesteg", "Kødelige lyster, "Nationens ret" og "Usikker status". Forfatteren mixer egne erfaringer med småhistorier og anekdoter til refleksion. Her er fx den "asociale cheeseburger", hvor kødspiseren sætter sin egen lyst til saftigt kød over fællesskabet, da ikke mindst forbruget af oksekød kan argumenteres som værende et problem for den globale klimaudvikling. Også de forskellige reaktioner på giraffen Marius partering foran Københavns zoologiske haves gæster, og efterfølgende skæbne som middag for havens løver, er til tankevækkende refleksion i bogen. Til sidst skriver forfatteren bl.a.: "Uanset hvad vil kød fortsætte med at være en kulturel kampplads. Og vi er alle en del af kampen." Bogen er nr. 60 i serien "Tænkepauser". Jonathan Leer er adjunkt ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i madkultur. Han har fx også skrevet Madskulinitet (188 sider).

Tankevækkende bog om vores forhold til kød, til os selv, og til de dyr vi vælger at spise.

En anden bog om samme emne er Kød.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. maj 2019

af

af

Henrik Munch Jørgensen

d. 28. maj 2019

To gode fagbøger spækket med spændende facts og fascinerende viden for børn mellem 8 og 11 år om henholdsvis kød og hajer. Bøgerne kan læses af nysgerrighed eller anvendes ved faglige læsekurser og emneopgaver i grundskolen.

Over opslag af to sider fortæller disse to bøger detaljer om hajer og om kød via en kort grundtekst, fotografier og faktabokse. Bøgerne har lix 16-17 og teksten er sat i korte afsnit med en tydelig typografi. Der kan findes elevopgaver via internettet.

Det er to virkelig gode fagbøger for børn, som begge berører mange spændende emner, er meget aktuelle og fortæller interessante facts. Bogen om kød tager eksempelvis fat på emnerne klima, vegetar, veganer, økologi, jagt, insekter som fødevare og kunstigt fremstillet kød. Emnerne berøres på en neutral måde, så læseren selv kan danne sin mening.

Vil man læse mere, findes der om hajer en del titler. Eksempelvis den lidt sværere udgivelse HajerHajKoenBurger eller den lidt lettere Haj. Er emnet kød har jeg ikke kendskab til tilsvarende bøger decideret om kød, men man kan vælge titler som Koen og BurgerVil man læse mere, findes der om hajer en del titler. Eksempelvis den lidt sværere udgivelse er eller den lidt lettere . Er emnet kød har jeg ikke kendskab til tilsvarende bøger decideret om kød, men man kan vælge titler som Koen og BurgerVil man læse mere, findes der om hajer en del titler. Eksempelvis den lidt sværere udgivelse Hajer eller den lidt lettere Haj. Er emnet kød har jeg ikke kendskab til tilsvarende bøger decideret om kød, men man kan vælge titler som og BurgerVil man læse mere, findes der om hajer en del titler. Eksempelvis den lidt sværere udgivelse Hajer eller den lidt lettere Haj. Er emnet kød har jeg ikke kendskab til tilsvarende bøger decideret om kød, men man kan vælge titler som Koen og .