Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kolde Tom


Beskrivelse


Tom er elver, men må flygte fra sin stamme, da han dømmes til døden. Han skjuler sig i dæmonernes (menneskenes) by hvor han møder pigen Anna, hendes halvbror Joe og deres emsige og mærkelige nabo, Edie Mackintosh.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2002

af

af

Erik Damskier (skole)

d. 11. sep. 2002

Tom er medlem af "stammen", men ikke velset af sine fæller. Langsomt går det op for læseren at "stammen" er en gruppe elver, der lever deres vilde liv på et sted kaldet fælleden omgivet af klodsede, ildelugtende og farlige dæmoner. Tom er ved at miste sine elver-egenskaber, fordi han er delvis menneskelig, og står derfor i fare for at blive likvideret af "stammens" leder. Tom flygter ind i dæmonernes område, og snart står det klart at dæmonerne er ganske almindelige mennesker. De er faktisk ikke så slemme, som han tror og hjælper ham, da han bliver forfulgt af elverne. Det viser sig endda, at en af personerne selv kommer fra elvernes kreds. Bogen kan forstås helt efter bogstaven som en fantastisk fortælling, men også som en allegori over det svære spring fra barndom til voksentilværelse. Tom kan se hvordan menneskene, og efterhånden også han selv, bliver bundet sammen af stærke ranker, der symboliserer afhængighed og kærlighed mellem mennesker. De vokser eller visner i takt med personernes stemning. Historien er godt tilrettelagt med en stigende spændingskurve hen mod slutningens klimaks. Bogen kan læses af modne læsere fra 6. klasse. Forfatteren har ikke udgivet andre bøger på dansk.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. sep. 2002

af

af

Lene Kristiansen

d. 11. sep. 2002

Ikke nogen traditionel fantasyroman, snarere en blanding af gys og realisme iblandet filosofiske overvejelser om menneskelig afhængighed af familie og kærlighed med en noget uhomogen historie som resultat. Tom er elver og medlem af "Stammen" men fra starten en ensom og anderledes outsider. Da han beskyldes for at have bragt Stammen i fare og dødsdømmes af sin far & mor, flygter han til dæmonernes (menneskenes) by - en nutidig landsby. I Toms øjne et stinkende og kvælende sted med hæslige skabninger. Han søger tilflugt i et skur hvor han møder Anna og hendes bror, Joe, to halvsøskende med genkendelige søskendeproblemer. Men trods sit store had til dæmonerne, bliver han afhængig af dem følelsesmæssigt. En emsig nabokone (halvelver viser det sig) træder også til, og de tre og deres kærlighed frelser ham da han til sidst myrdes på elvermaner, så han kan "genopstå" som menneske. Sproget er poetisk og intenst, men troværdigheden fader ud og historien bliver alt for floromvunden mod slutningen. Anna og Joe står rimeligt klart som personer, men Tom og de andre får man aldrig ordentligt hold på. Slet ikke på højde med de andre i forlagsserien og som sagt også uden de ingredienser, der normalt tegner genren. Fra 11-12 år.Informationer og udgaver