Bøger / skønlitteratur / roman

Kompas


Beskrivelse


Musikologen Franz ligger hvileløs i sin seng og glider ind og ud af feberdrømme og minder. I tankerne genbesøger han de vigtigste kapitler i sit liv: den store kærlighed til Sarah, orientalisterne og de store musikere og litterater.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2018

af

af

Stine Grabas

d. 20. sep. 2018

Franz ligger hvileløs, mens tankerne kredser om den store kærlighed til Sarah, orientalisterne og de store musikere og litterater. For læsere af romaner på et højt akademisk niveau.

Franz Ritter er en stor musikanalytiker og hans læge har overbragt ham dårlige nyheder angående hans helbred. Han ligger søvnløs i sengen, mens tankerne flyver fra det ene til det andet. Gennemgående og størst fremstår kærligheden til Sarah, som har helliget sit liv til at analysere forholdet mellem Europa og Østen. Franz bliver ligeledes fascineret af orientalisterne og han mindes sine mange rejser til Istanbul, Teheran og Damaskus og mødet med kunstnere, litterater og andre akademikere. Det er én lang tankestrøm, hvor det ene minde eller tanke afløser den anden. Mathias Énard har vundet flere priser for romanen og blev shortlistet til Den internationale Man Booker Pris 2017.

Énard mestrer lyrikken og formår på kunstnerisk vis at inddrage og analysere store musikere og tænkere, såsom Brecht og Goethe. Fortællingen er én stor kærlighedserklæring til Orienten, musikere og mennesker, der har betydet noget for udviklingen af samfundet. Romanen er lang og akademisk, hvilket kræver lidt af sin læser især grundet de mange skift i Franz' tanker.

Kærlighed til orientalismen findes ligeledes i novellesamlingen Orientalske novellerEfterår. I stilen kan romanen minde om Efterår af Ali SmithKærlighed til orientalismen findes ligeledes i novellesamlingen Orientalske noveller. I stilen kan romanen minde om af Ali Smith.


litteratursiden.dk

d. 25. okt. 2018

af

af

Katja Norup Petersen

d. 25. okt. 2018

Musikologen Franz Ritter ligger i sin seng og glider ind og ud af feberdrømme og minder. En rundrejse i Mellemøsten, klassisk musik og orientalisme, fyldt til bristepunktet med viden og kultur. Mathia...


Weekendavisen

d. 18. jan. 2019

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 18. jan. 2019