Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kong Erik og de fredløse


Beskrivelse


Kong Erik Menved kæmper for Danmarks genrejsning efter mordet på hans far, Erik Glipping, i Finnerup Lade 1286. Kongemorderne er dømt fredsløse, men de har mægtige forbundsfæller i kongens troløse bror og den magtglade biskop Jens Grand.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg (børn)

d. 18. dec. 2018

Bogen er en fortsættelse af Erik Menveds barndom, men kan dog læses særskilt. Romanen befolkes af ædle riddere, der er kongen tro til døden. Drost Aage, der står kongen særlig nær, besidder enoffervilje, der rækker langt ud over hans eget jeg. Han opgiver sin elskede Margrethe - datter af kongemorderen Marsk Stig - for at tjene sin konge og fædreland. Kongens troløse bror, JunkerChristoffer, støtter de fredløse - kongemorderne - og gør alt for at tilrane sig kronen. En stærk og magtfuld forbundsfælle får han i biskop Jens Grand, der lyser kongen og kirken i band, inden handrager til Rom. Trods manglende ægteskabstilladelse fra paven gifter han sig med den smukke svenske prinsesse Ingeborg. Den unge og smukke konge kæmper bravt for at genskabe den æra, der stod omriget i Valdemar Sejrs tid. Beskrivelserne af ridderne og kongen foregår i et svulmende og malende sprog. Det har, trods den nænsomme bearbejdning, bevaret noget af den Ingemann'ske stil.Handlingen er spændende, menlang. Stilen/genren men de storladne og yppige beskrivelser, den nationale/fædrelandsfølelse, en inkarnation af kongedyrkelse etc. er både vanskelig og fremmed fornutidens børn, men absolut læseværdig. Bogen er flot ill. med de gamle tegn. af Sigurd Olrik. Fra 13 år og vo-afd.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Endnu en af Ingemanns historiske romaner foreligger her i fortrinlig bearbejdning af Rolf Dorset og med gode tegninger - heraf flere helsides - af Sigurd Olrik. I Kong Erik og de fredløsefortsætter handlingen fra Erik Menveds barndom, der udkom i samme bearbejdelse i 1982. Vi følger den unge konge Erik Menved i de første år på tronen omkring år 1295, hvor han sammen med sine troriddere kæmper mod sin fader Erik Glippings mordere - de fredløse - mod broderen Christoffer og mod ærkebiskoppen Jens Grand. I spændingsmættede og farverige episoder skildres, hvorledes kongenvinder over sine modstandere og forsones med broderen. Ærkebiskoppen landsforvises, de fredløse slås ihjel eller fængsles og bogen slutter med brylluppet mellem Erik Menved og den svenske prinsesseIngeborg. En god historisk roman med fine tidsbilleder og personbeskrivelser, men som nok ikke umiddelbart tiltrækker mange børn og unge. Men den bør »sælges«! Vil være velegnet til oplæsning fra6. klasse og kan selvlæsesfra 7. kl.


Fyens stiftstidende

d. 13. dec. 1984

af

af

Lise Præstgaard Andersen

d. 13. dec. 1984


Social-demokraten

d. 21. sep. 1943

af

af

Jean Petersen

d. 21. sep. 1943


Kristeligt dagblad

d. 11. mar. 1967

af

af

Gunnar Rytgaard

d. 11. mar. 1967