Bøger / faglitteratur / bibliografier

Konge af Luthers nåde : reformationen og kampen om kongemagten


Beskrivelse


Om Danmarks historie under reformationstiden, hvor Nyborg spillede en central rolle som sæde for den danske og nordiske kongemagt og der blev kæmpet om både magten og troen.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. dec. 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 8. dec. 2017

Omkring reformationen var Nyborg Danmarks residensstad, og under de tumultariske år, hvor fætre kæmpede om magten i Danmark og trosretninger om sjælene, var Nyborg byen, hvor det hele samledes. Det lutherske i titlen til trods er bogen for folk med interesse for den politiske historie.

Erland Porsmose (f. 1953) er museumsinspektør ved Østfyns Museer. Derfor har formidlingen af historien i perioden, hvor Nyborg var kongens officielle residensstad og dermed landets hovedstad, hans særlige opmærksomhed. Han skildrer de dramatiske år, hvor magten gled fra den ene tronprætendent til den anden, og forskellige kirkelige interesser blandedes med dynastiske ambitioner i et uskønt rod. Porsmose følger flere parallelle spor, med afstikkere både i geografi og emner. Bogen er 3. del af serien "Nyborg - Danmarks riges hjerte" om Nyborgs tid som residensstad. Bogen er gennemillustreret med hhv. samtidige værker og nutidige fotos. Der er noter og litteraturliste, men ikke noget stikordsregister.

Sproget er veloplagt, og Porsmose har godt greb om stoffet, men det er indviklede forhold, han formidler. Han lykkes dog med at få samlet de mange tråde og ikke mindst at få vist, at nationens historie ikke kun skal fortælles fra København.

I Luther og Danmark i 500 år giver Martin Schwarz Lausten os samme historie (og fortsættelsen i de næste 500 år), set fra en mere teologisk vinkel.


Kristeligt dagblad

d. 19. feb. 2018

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 19. feb. 2018


Kristeligt dagblad

d. 9. juni 2018

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 9. juni 2018


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 218 (2018)

af

af

Knud Holch Andersen

Nr. 218 (2018)


Journalen

2018, nr. 2

af

af

Per Grau Møller

2018, nr. 2


Fynske årbøger

2018

af

af

Marianne Weigel

2018